Gå til innholdet

Det er en onsdag i november og klokken er halv seks på ettermiddagen. En gjeng på ti personer står klare i bekmørket med hodelykter i 12 minusgrader for å følge DNT-merkede stier på varierende føre. Nå skal de gå over 36 bekkefrysninger i skogen, og ta seg opp fem kilometer til hytta «Trollvassbu». Der skal deltakere, frivillige og ansatte i «Kunsten å gå» ved CRUX Huset i Tromsø ha årets julebord. 

-Med brodder på skoene og tursekker fylt med brioche, sjokoladekake, banankake, pepperkaker, julekake, skumnisser og ingredienser til risgrøt var våre deltakere, ansatte og frivillige som har hadde tatt seg fri fra jobb klare for et døgn sammen på tur, forteller prosjektmedarbeider Anne Sørensen.

Etter to måneder med overskyet, regn og snø, var dette første dagen på lenge at skydekket lettet og stjerne tredde frem. 

-Vi snakket om hvor fantastisk heldige vi var at været traff på akkurat den dagen vi skulle på tur. Vi fikk gå under en stjerneklar himmel og måneskinn, og ikke minst fikk vi se det fantastiske nordlyset, legger miljøterapeut Thea Falck til.

Hun forteller videre at en av de frivillige medarbeiderne deres hadde gått i forveien og sørget for at det var lunk i hytta, lys i vinduene og fakler på utsiden som syntes på lang avstand da gruppen nærmet seg.

Samhold, samarbeid og mestring
Turene er populære, både dagsturene og der gruppa drar av gårde med flere overnattinger både på hytter og i telt. Mange trekker frem at gruppa gir et fellesskap og en trygghet som gjør at de tør å dra på slike turer.

Denne gangen hadde vi med oss deltakere som aldri har vært med oss på tur før, og for enkelte var det første overnattingstur.

-Det var sterkt å se hvordan alle samarbeidet og oppmuntret hverandre når vi ble slitne, hjalp hverandre når vi måtte passere bekker eller gå på det glatte føret i mørket, sier Anne, og fremhever den flotte opplevelsen av samhold og mestring som en slik tur gir.

-Vi hadde med en deltaker som hadde sin første tur med «Kunsten å gå» for ett par år siden, og nesten ikke ante opp eller ned på en sekk i starten. Nå var det sterkt å se hvor mye kunnskap vedkommende hadde tilegnet seg om bl.a. utstyr, bekledning, pakking av sekk og kunne veilede andre deltakere. Det er flott å se hvordan mennesker blomstrer når vi kan bidra, legger Anne til.  

Kort om «Kunsten å gå»
Psykisk og fysisk helse henger tett sammen. «Kunsten å gå» er en aktivitet ved CRUX Huset der fokuset er å være i bevegelse. Både fysisk og mentalt. Det å klare og være alene eller sammen med andre. Om stillhet og samtaler, kosthold, trening og forholdet til kroppen sin. Kursrekken i «Livsstyrketrening» står sentralt for å vende blikket innover og bli kjent med ressurser, muligheter og begrensninger i seg selv.  

20241121_102529
 
Oppdatert