Klaus Ramadani (26) har skapt nesten like mange overskrifter som han har tatoveringer, etter at han debuterte med albumet «Originalt gatebarn » i 2018. Albumet høstet flere solide terningkast fra musikkritikerne, som kunne melde at bergensrapperen. Flere overskrifter ble det da han denne høsten dukket opp på NRK som den nye karakteren Robert, i Kevin Vågenes sitt univers «Parterapi».
Slik åpner artikkelen som nylig stod på trykk i Bergensavisen, om Klaus og historien hans som begynte i Albania i 1994. Som treåring måtte han og familien flykte fra hjemlandet, hvor en voldsom borgerkrig herjet. Etter fem år i Italia kom han som åtteåring til Bergen, og kunne verken språket eller reglene her.
Stemplet som problembarn
- Jeg hadde traumer fra årene på flukt. På skolen hadde jeg vanskeligheter for å sitte stille, og begynte å utagere. Jeg ble tidlig stemplet som et problembarn, uten at noen helt prøvde å forstå hvorfor, forteller han til avisen.
Stempelet som problembarn ble etter hvert en selvoppfyllende profeti. Blir man fortalt at man er et problembarn, ja da oppfører man seg deretter.
- Jeg kom inn i et dårlig miljø, havnet i slåsskamper og eksperimenterte tidlig med alkohol og diverse. Alt jeg ville, var jo bare å glemme. Jeg prøvde å vise at jeg ikke hadde det bra, men jeg ble ikke trodd før jeg var 13 år. Da var det en fantastisk saksbehandler i barnevernet som endelig hørte på meg, Elisabeth Sætre, forteller han.
Kollegaer i CRUX
I dag er Klaus og Elisabeth kollegaer i CRUX. I 2020 fikk han jobb som miljøarbeider ved en avdeling i CRUX oppvekst.
- Jeg tror jeg er et mer realistisk forbilde for mange av ungdommene. Jeg kan si at jeg selv har vært der, og har forsøkt å løse problemer med å utagere - men har erfart at da kommer man ingen vei. Jeg har aldri mistet troen på meg selv. Jeg har alltid tenkt at ting skulle bli bedre for meg. Det prøver jeg å lære ungdommene også, sier Klaus Ramadani til avisen.
Vi takker Klaus og journalisten i BA som har gitt tillatelse til at vi kan dele artikkelen: Les den her.