Gå til innholdet

«Jeg gråt flere ganger underveis. Jeg ante ikke at det var så bra, det jeg gikk for å se. Jeg ble så rørt. Så dyktige skuespillerne og musikerne er.» Responsen fra publikum etter CRUX Tiljateaterets forestilling «Mirakelet i rønna» i år var fantastisk. En forestilling som er tilegnet en spesiell person.

 
Foto: Hans Petter Eliassen, Grenland Friteater

Forestillingen er skrevet for gjengen ved Tilja teateret, som er et tilbud ved CRUX Tilja oppfølgingssenter i Skien. Juleevangeliet settes inn i en rønne av en bolig, er tidsaktuelt og relevant. Lars Vik som har skrevet forestillingen, er selv frilans skuespiller, regissør og dramatiker.

Bakgrunnen for forestillingen er at instruktør Geddy Aniksdal fra Grenland Friteater hadde innledet et spennende samarbeid med teatergruppe ved CRUX Tilja i Skien.

- Jeg så noe av dette arbeidet, og ble sterkt berørt av utøverne; både deres bakgrunn og deres mot til å tre opp på en scene. Jeg vet litt om hva det koster. Disse menneskene imponerte meg virkelig.

Og så?

-Og så tror jeg Geddy nevnte noe om at de ville lage en julecabaret med sanger og tekster der julehøytiden skulle være en rettesnor. Men det syns jeg var en dårlig ide, fordi jeg syntes denne unike gjengen fortjente en original tekst. Noe som var skrevet spesielt for dem.

Da skrev du enakteren «Mirakelet i rønna»?

- Ja. Jeg tok utgangspunkt i juleevangeliet og funderte på hvordan den historien hadde sett ut om den hadde skjedd i vår egen tid. Den samme fortellingen, de samme medvirkende, men i en helt ny setting, i vår egen samtid. Det var et inspirerende startpunkt. Først ville jeg det skulle synges noe tradisjonelle julesanger, men det mente ikke Geddy. Så jeg skrev noen nye sangtekster, som musikerne tonesatte. Det fungerte utmerket.

«Mirakelet i rønna» er tilegnet en spesiell person?

- Stemmer. Til et viktig originalmedlem av Teatergruppa på CRUX Tilja, nemlig Ove Nordshau, som gikk bort for noe år siden. Han er faktisk skrevet inn i manus, som jeg har inntrykk av at skuespillerne setter pris på. Jeg setter pris på at Tilja fortsetter å spille denne uvanlige juleforestillingen år etter år. Jeg pleier å kalle dem landets tøffeste teatergruppe. Og det mener jeg, poengterer Lars Vik.

Syv forestillinger
Totalt settes det opp syv forestillinger. De neste åpne forestillingene er 1., 2. og 3.desember kl. 18.00 på Grenland Friteater.

mir-5-small
Foto: Hans Petter Eliassen, Grenland Friteater

Oppdatert