Gå til innholdet

Bare siden før sommeren har køen ved matutdelingen ved CRUX Hamartiltakene vokst. Den enorme økningen av folk som ber om gratis mat skyldes i stor grad ukrainske flyktninger. Det har også ført til at enkelte andre som tidligere sto i køen, er blitt borte, skriver Hamar Arbeiderblad. 

Arbeidsleder Stein Tore Hermansen, og de frivillige medarbeiderne ved CRUX Hamartiltakene, opplever stor trøkk om dagen.

- For oss er dette et dilemma. Vi kan jo ikke drive siling i køen, men fortsetter det å øke som det har gjort til nå, må vi se på hva vi kan gjøre, sier virksomhetsleder Jon Arne Frøyland til avisen. 

Frøyland forteller videre at de har vært i kontakt med kommunen, for å høre om det de ukrainske flyktningene får av hjelp er litt for knapt. 

Hver uke deler CRUX Hamartiltakene ut totalt 300 poser med matvarer. To dager i uka kan faste brukere av stedet hente mat, det vil si folk som sliter med rusproblematikk. Onsdager og fredager er matutdelingen åpen for alle som har det virkelig tøft økonomisk.

-Nordmenn har en høy terskel for å be om hjelp. Vi har fått flere henvendelser fra etablerte nordmenn som sliter, som alenemødre som synes det er trangt. Men terskelen for å stå i matkø er høy. Du føler deg på utstilling. Og når køa er lang, er det en ekstra belastning, forteller arbeidsleder og kontaktperson for matutdelingen, Stein Tore Hermansen.

På samme tid opplever CRUX Hamartiltakene at de ikke lenger får like mye mat til utdeling fra butikkene som tidligere. Mange har begynt å selge mer av den maten CRUX fikk før, i 50-prosentkurver. Dette er mat som nærmer seg å gå ut på dato. 

-Det at butikkene har tatt dette grepet gjør at det blir mindre å hente hos oss. Og de som kommer til oss for å få mat, er virkelig desperate, forteller Frøyland.

Kilde: Hamar Arbeiderblad

Oppdatert