Gå til innholdet

Det er som kjent påvist coronasmitte i Norge og flere personer sitter i karantene. I CRUX forholder vi oss til rådene som gis fra helsemyndighetene. 

 

Vi skal passe på «våre egne», samtidig som vi skal ivareta vårt ansvar som profesjonell tjenesteutøver og vårt viktige samfunnsansvar. 

Tilpass kommunikasjonen og vær nøkterne
Vær påpasselig med at informasjonen til barna, ungdommene, pasientene og brukerne gir unødvendig frykt. Understrek gjerne at «alt som står på nettet ikke er sant». Vi vet at det dessverre er flere aktører som deler fryktbasert informasjon.

De fleste som blir smittet vil trolig få luftveissymptomer som vil gå over av seg selv, mens noen vil få alvorligere sykdom med blant annet lungebetennelse. Med den kunnskapen vi har så langt, ser det ut til at eldre personer (over 65 år) og personer med underliggende kronisk sykdom, har høyest risiko for alvorlig forløp av koronavirusinfeksjon. Vi har per i dag ikke kjennskap til andre risikogrupper. Andel barn som er rapportert med påvist infeksjon, er så langt lav. 

Oppfordring
Vi oppfordrer dere til å snakke om at det er viktig å:

  1. Vask hendene ofte
  2. Har man luftveisinfeksjon så hold avstand fra andre.
  3. Ha god hostehygiene* 
  4. Unngå unødvendig samvær med personer med symptomer på luftveissykdom
  5. Det anbefales ikke munnbind for friske personer

* Host eller nys inn i et papir og kast det rett i en søppelpose etter bruk. Vask deretter hendene (bruk hånddesinfeksjon hvis det ikke er mulig med håndvask) før man berører gjenstander andre tar på. Er ikke papir tilgjengelig, så host eller nys i albuekroken.

Følg med på råd fra pålitelige kilder
Vi oppfordrer til å følge med på din kommunes hjemmeside og helsenorge.no for å se om det kommer nye råd fra helsemyndighetene. Der finner du også ulike plakater som kan henges opp i lokalene.

Det vil gis informasjon fortløpende fra CRUX sentralt om vi bør ta ytterligere forholdsregler. 

Oppdatert