Gå til innholdet

Det hele startet som en respons på behovet for ettervern etter fengselssoning i Hamar. 25 år senere markerte virksomheten jubileet i to dager med fagdag og konsert i Hamar domkirke. - Vi ønsket å feire sammen med våre venner og synliggjøre oss i lokalsamfunnet, sier virksomhetsleder Jon Arne Frøyland.

 
Liljana K. Berntzen og Jon Arne Frøyland fra CRUX Barm oppfølgingssenter og Hamar gospelkor

- Tidligere sognediakon Sverre Gaarden var sentral i oppstarten, penger ble samlet inn og Barmsenteret ble etablert og koblet med Kirkens Sosialtjeneste (nå CRUX). Barm står for: Bolig, Aktivitet/arbeid, Rehabilitering og Miljø. Her jobber vi langsiktig med deltakerens livssituasjon som bolig, helse, arbeid/utdannelse og nettverk. Dette var starten på det som etter hvert ble CRUX Hamartiltakene, som i dag driver oppfølgingssenter, arbeidstrening, boligtiltak og lavterskelsenter, sier virksomhetsleder Jon Arne Frøyland. 

Jubileumsfeiring med fagdag og konsert
- Onsdag samlet vi samarbeidspartnere til en fagdag, slik at vi kunne bli bedre kjent og oppdatert på hverandres tjenester. Rundt 30 personer deltok på «Sammen skaper vi mestring og fellesskap» med bidrag fra CRUX, Korus Øst, Hamar kommune, Kriminalomsorgen og stiftelsen Utafor Innafor som driver forebyggende arbeid blant ungdom mot mobbing og utenforskap. Det ble en veldig fin dag med nettverksbygging og feiring med suppelunsj og bursdagskake, forteller Frøyland. 

Søndag var det jubileumskonsert i Hamar domkirke med Hamar gospelkor, og fire lokale artister som har vært med på innspillingene av «Tett på Hamar», som tidligere tiltaksleder i CRUX Folkestadgate Roy Arne Engebakken har stått bak. De bidro til å gjøre konserten nær og personlig. Deltakere fra CRUX Barm delte personlige hilsener om betydningen av tiltaket. 

- Vi hadde også besøk av tidligere tiltaksleder Frode Stensrud som fortalte om Barms historie, med vekt på å se enkeltmennesket. Initiativtaker Sverre Gaarden fikk en varm takk, og varaordfører Knut Fangberget og fagtviklingskonsulent i stiftelsen CRUX,Gitte Svennevig, overrakte pengegaver, forteller han.

Litt over 100 mennesker deltok på arrangementet og kvelden ble ledet av virksomhetsleder Jon-Arne Frøyland og erfaringsmedarbeider på CRUX Barm, Liljana K. Berntzen som nå har vært rusfri i 14 år. Hun er av dem som fant Barmsenteret etter å ha vært på ulike rusinstitusjoner. 

Til Hamar Dagblad sier Liljana:
"Her blir man møtt som det mennesket man er, og man får lov til å ta tida til hjelp for å bygge seg opp. Her kan man ha noen nedturer uten å bli gitt opp og jeg følte fra starten at dette var et sted hvor jeg kunne være meg sjøl. Jeg følte at jeg hadde kommet til et sted hvor jeg fikk bygge opp selvtilliten og følelsen av mestring. Frode (tidligere virksomhetsleder) ga meg en tillit som ingen tidligere hadde gitt meg. Jeg tror at om det ikke hadde vært for CRUX ville jeg ikke vært like stabil som jeg er i dag."

Oppdatert