Gå til innholdet

Det er behov for påminning om hva som er gjelder for når man skal holde seg hjemme, og om karantene.  Rådene er i tråd med anbefalingene fra Folkehelseinstituttet.  

2 meters avstand
CRUX tilstreber vi 2 meter mellom hverandre så langt det lar seg gjøre. Det er avstanden fra ansikt til ansikt som er viktigst. Det er mindre risiko for smitte når man står rygg til rygg, eller etter hverandre som i kø. Når man sitter ved siden av hverandre bør vi også rpøve å holde to meters avstand, fra skulder til skulder.             

Når holder jeg meg hjemme?
Får du symptomer på luftveisinfeksjon må du holde deg hjemme til du er symptomfri.

Har du symptomer på covid-19, bør du testes og holde deg hjemme til negativt prøvesvar foreligger OG du er symptomfri. 

Mistanke om covid-19
De vanligste symptomene ved covid-19 likner symptomer ved andre luftveisinfeksjoner som forkjølelse og influensa. Mange har hoste og/eller feber. Senere i forløpet er det en del som utvikler tungpustethet. Ved mindre alvorlig sykdom kan symptomene også minne litt om allergi. 

Hvis du har symptomer på covid-19 bør du testes.

Er du usikker på om det er covid-19 eller vanlig luftveisinfeksjon?
Denne lenken gir deg veiledning i hvordan du kan skille symptomer på covid-19 fra andre tilstander: Hvis du mistenker du er syk 

Råd til de som skal være i karantene
De som skal i karantene er i utgangspunktet friske, men har vært i en situasjon der de kan ha blitt smittet. Karantenen er satt til 10 dager for å hindre at man smitter andre før en selv får symptomer. Dette gjelder de som:

  • er nærkontakter til personer med covid-19
  • har vært på reise i et område med mye smitte

Hva menes med nærkontakter?
Med nærkontakter menes personer som har hatt tett kontakt med en person som er bekreftet syk med covid-19, fra 48 timer før vedkommende fikk de første symptomene (for asymptomatiske; fra 48 timer før prøvetaking), og til personen er avisolert. Les mer om nærkontakt her

Unntak fra karanteneplikten
Dersom du er helt nødvendig for å kunne opprettholde forsvarlig drift knyttet til liv og helse, kan du unntas fra karanteneplikten når du er på jobb. Bruk av unntaket skal avklares med leder på arbeidsplassen.

Andre relevante lenker 
Du finner andre relevante lenker på korona-temasiden som du finner på iCRUX. Der ligger til enhver tid oppdatert informasjon.

Når jeg trenger mer informasjon eller kontakt med en lege

  • Informasjonstelefon for koronaspørsmål: 815 55 015 (hverdager 08-15.30)
  • Ved behov for akutt helsehjelp, ring fastlegen.
  • Får du ikke kontakt med fastlegen, ring legevakt på 116 117.
  • Ved fare for liv og helse, ring 113.

Referanse: FHI

 

Oppdatert