Gå til innholdet

Nå står julen for døren - igjen. I CRUX er vi i kontakt med mange mennesker som både gruer og gleder seg til jul, mange gruer seg mest. De føler at de ikke strekker til. 

Med sin del av julelunsj, juleavslutninger, julepresanger, julekonserter, juleshopping, juletre - edelgran (eller vanlig gran, forresten?) - juleditt og juledatt. For mange av oss kommer julefreden først et stykke ut i romjulen. Det skjer hvert år. Og hvert år pushes julebildene på sosiale medier, av freden som senker seg i de tusen hjem, gjerne med passende filter, og fortere enn du kan si: “julekake”. 

Samtidig padles det vilt under overflaten. Henting og bringing, kjappe, hektiske samtaler, latter fra halsen og opp, inn og ut av bilen, butikken, kirken, hodet og kroppen - det er JUL!!!

Er dette alt vi vil med julen? Eller hva vil vi, egentlig? Hver av oss må svare for egen del, men spørsmålet er stilt; hva vil du med denne julen?

Hvordan leve opp til lykken som portretteres i julereklamene på tv og sosiale medier? Uten å eie kjole eller dress, uten plettfrie smil, uten invitasjoner, uten penger til dyre presanger, respektabel vennekrets, eller all denne “know-how”-en som kreves på det ytre.

Det kan være nyttig for oss nettopp å skille mellom ytre og indre jul. Den ytre julen er da den du ser. Alt som er nevnt ovenfor, og mer til. Den er overflaten, kan være veldig morsom, på ekte, men også veldig slitsom og meningsløs.

Den indre julen er det som skjer av gode ting, i et fellesskap og i et menneske. Den kan være vanskelig å sette ord på, men handler om opplevelse av tilhørighet, nærhet, aksept, bekreftelse, åpenhet, - og veiene dit.

Kanskje vi har noe å lære av dem som gruer seg til jul? Kanskje det er det samme vi lengter etter, og det samme vi må kjempe for?  

Julebudskapet handler om at vi alle er i samme båt. Vi har de samme grunnleggende behovene for å bli sett, bekreftet og høre til i et fellesskap. Barnet i krybben er sårbart, som oss, men Frelserens fødsel forteller oss noe om verdien til hvert enkelt menneske og mulighetene som ligger i et liv.

Jeg ønsker dere alle en god jul!

8-revidert-2
Helmuth M. Liessem

Generalsekretær, stiftelsen CRUX

Oppdatert