Gå til innholdet

Med dyp depresjon og sosial angst etter mange tøffe barne- og ungdomsår, og med nylig bekreftet ADHD-diagnose, var alt kaos for Adina Johannessen (22) fra Skotselva da hun i oktober 2021 kom hun til CRUX Øvre Eiker oppfølgingssenter i Hokksund. -Den første dagen stod jeg ute i gangen og skalv. Jeg var livredd, og turte ikke gå inn i lokalet. Jeg visste ikke noe særlig om CRUX, og det er litt trist. Mange flere bør vite om dette tilbudet, og derfor vil jeg fortelle noe om hva det har gjort for meg, sier hun.

- Det var psykologspesialisten min som nevnte at CRUX kunne være noe for meg. Nav og ressursteamet i kommunen var enige i at dette var et fint sted, og søkte meg inn. I starten gikk jeg her en dag i uken, og nå er jeg her tre dager ukentlig. Hele tiden har det vært et godt samarbeid mellom alle instanser. Jeg er så takknemlig for å ha dem rundt meg, og bli ivaretatt av alle parter, forteller hun.

Hvordan opplevde du å være ung og syk, og «miste» viktige år av barne- og ungdomstiden?
-Jeg har følt meg skikkelig mislykket. Det var vanskelig å se at jevnaldrende dro på fest og var sosiale, mens det jeg gjorde var å gå i behandling. Samtidig har alt jeg har vært gjennom gjort meg både sterkere og tryggere i meg selv. Jeg trodde jeg var alene om å være ung og syk, og det kunne kjennes urettferdig. Så fikk jeg se her på CRUX at også andre strever med ting i livet, at det kan butte. Det ble viktig for meg. Her på CRUX er det folk fra 19 til 60 år med ulike historier, og vi er her av ulike årsaker. Det er så viktig at å ha en møteplass for mennesker med ulike livsutfordringer. Det er både forebyggende, gir oss nye perspektiv og vi kan være en ressurs for hverandre. Jeg synes vi spiller hverandre gode, sier Adina.

Nå har jeg det bra!
Adina møter meg i den lille cafekroken i bruktbutikken til CRUX Øvre Eiker som ligger i hovedgaten i Hokksund sentrum. En smilende ung kvinne med et behagelig vesen, trygg, svært reflektert og verbal, og med stor grad av selvinnsikt. Mye positivt har skjedd med henne på kort tid.

-Jeg vil så gjerne si noe om hva dette tilbudet har betydd for meg, slik at flere kan få samme sjanse som jeg fikk. Stedet her gir oss tid og rom til å jobbe med ting i vårt eget tempo. Det er viktig å få ro til å utvikle seg. Det er høyt under taket her, og mye omsorg både blant ansatte, frivillige og oss deltakere. Du har trygge og gode folk rundt deg. Da jeg kom hit hadde jeg det ikke bra. Det har jeg nå, sier Adina med ettertrykk, og forteller at hun også har fått nye gode venner på oppfølgingssenteret.

Hun har benyttet seg av de fleste tilbudene ved CRUX Øvre Eiker. I tillegg til individuell oppfølging, har hun sammen med de andre på oppfølgingssenteret deltatt på riding, turer, arbeidstrening i bruktbutikken og jobbet med vedproduksjon og hagearbeid.

– Det eneste jeg vel ikke har vært med på her er jobbene i flyttebyrået, ler hun.

Hva er det med tilbudet CRUX gir, som har bidratt til den store endringen i livet ditt?
-For meg handler det om summen av alt. Folkene, omsorgen, det å bli sett og møtt. Alle utfordringene jeg har fått, og mestringsopplevelsene jeg har hatt. Det har gitt meg selvtillit, for jeg vet nå at jeg kan mye. Så er det fint at vi på CRUX bruker hverandre som motivasjon. Vi er en ressurs for hverandre. Det jobber for eksempel en erfaringskonsulent ved oppfølgingssenteret her. Hun har gitt meg håp om at ting kan bli bedre. Det er alltid muligheter der ute. Hvis det hadde blitt delt ut medaljer i å ta sorgene på forskudd, hadde jeg fått medalje. Nå har jeg et fast mantra: «Jeg må jo bare prøve. Og går det ikke, så går det over». Jeg har fått et spark bak til å tørre ting jeg ikke har turt før. Jeg har for eksempel kløyvd mye ved, begynt å kjøre bil igjen, vært mannekeng under Hokksund-dagene foran mange mennesker. Jeg som før hadde et anstrengt forhold til mennesker, har dratt på overnattingsturer med CRUX!

Fikk drømmer og mål for fremtiden tilbake
Fra å ikke tørre å ta ordet, og vært plaget av stor menneskefrykt, er Adina nå i ferd med å ta fagbrevet innen salg og service. Hun har alltid hatt et ønske om å jobbe i salgsbransjen. I bruktbutikken til CRUX har hun fått erfart at hun liker kundekontakt og det å yte service.

- Jeg kommer til å bruke de erfaringene jeg har fått herfra videre i arbeidslivet, for eksempel hvordan møte nye mennesker. Målet er å få fast jobb i en butikk og flytte i egen leilighet sammen med kjæresten min. Bare det å legge fremtidsplaner er nytt for meg. Jeg går ikke rundt og er bitter på alle årene som ble annerledes enn det mange andre barn og ungdommer opplever. Da ville jeg ikke ha noe godt liv nå heller. Jeg klarer å reflektere over livet og det jeg har vært gjennom, og føler meg fri! Jeg har så mye å være takknemlig over. Det har bestefaren min, en av de viktigste personene i livet mitt, lært meg. Jeg har også en stor heiagjeng på CRUX som er opptatt av hvordan det går, og som forteller meg at «dette fikser du!» Jeg føler meg så heldig, og er så stolt over hvor jeg er i dag, smiler hun.
Oppdatert