Gå til innholdet

20. januar åpner Hamars utstyrsbibliotek, BUA, som CRUX Hamartitlakene skal drifte. I går var blant annet Anette Trettebergstuen (Ap) på besøk og kom med lovnader om økonomisk støtte i alternativt statsbudsjett. 
 
Liv Holstad Vestby ønsker Hamarfolk velkommen til gratis utlån av sportsutstyr
Nå kan innbyggerne i Hamar få mulighet til å låne gratis sports- og fritidsutstyr. Det vil være bra utstyr som publikum kan være trygge på er god kvalittet, som sjekkes og vedlikeholdes. Tre ettermiddager i uken (mandag, tirsdag og torsdag) kan man komme til Torghjørnet i Hamar sentrum og låne utstyr for en uke av gangen.

BUA er en flott ordning med tanke på økt aktivitet og bedre folkehelse. Man kan prøve ut nye aktiviteter uten å måtte kjøpe utstyr. Å låne utstyr  er bra for miljøet, og at det er en gratisordning utjevner forskjeller i samfunnet. Alle får samme mulighet uavhengig av personlig økonomi. Fordi det er vinter nå, så domineres BUA  av vinterutstyr som langrennsski, slalåmski, snowboard, pulk, truger og skøyter. Til våren blir det annet turutstyr.

Posjektleder Liv Holstad Vestby, jobber i CRUX Hamartiltakene. Hun forteller at CRUX formidlet i et møte med ulike lag og foreninger i fjor, muligheten for å drifte BUA.

- Vi har både kompetanse og ressurser til det, men vi kan ikke basere hele ordningen på frivillighet. Så vi søkte om økonomisk støtte på vegne av flere lag og foreninger. Nå har vi fått midler fra Bufdir (Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet) til en lønnet stilling i 50 prosent. Vi trenger også midler til lokalleie og utstyret, så vi har søkt om midler flere steder. Nå har BUA Hamar har blant annet mottatt 200.000 fra Sparebankstiftelsen, forteller hun.

BUA en landsdekkende ordning
Mandag besøkte fire av Aps representanter fra Innlandet BUA i Hamar. Anette Trettebergstuen, Nils Kristen Sandtrøen, Rigmor Aasrud og Tore Hagebakken lovet at de vil innføre en ordning hvor finansiering av BUA havner inn under statsbudsjettet. Til Hamar Arbeiderblad sier Trettestuen at de i det alternativet statsbudsjettet har lagt inn 50 millioner kroner til dette formålet, og at tanken er at beløpet skal økes etter hvert. I Norge finnes det nå over 100 BUA-ordninger. CRUX drifter også BUA Steinkjer, som har like mye utlån som BUA Oslo!
Oppdatert