- CRUX mener det er nødvendig å føre en aktiv, langsiktig og konsensusbasert politikk for ideelle, som er mindre sårbar for politiske svingninger, sier Jorunn H. Heggelund, generalsekretær i stiftelsen.
Hun understreker at leverandørene trenger forutsigbare rammevilkår og langsiktige styringssignaler for å kunne gjøre investeringer i eiendom, fagutvikling og ansatte.
Gode intensjoner, men manglende resultater
CRUX merker seg utvalgets kommentar om at flere regjeringer har hatt gode intensjoner for de ideelle, uten de store konkrete tiltakene.
- Vi oppfordrer regjeringen til å heve ambisjonsnivået og øke den ideelle andelen, sier Jorunn og legger til:
- Et steg i riktig retning er budsjettforliket med SV før jul, som prioriterer at en definisjon av ideelle og registrering kommer på plass.
Ideelles merverdi må etterspørres
De ideelle organisasjonene har historisk sett vært viktige for å dekke behov i samfunnet, og har bidratt til innovasjon og maktspredning.
De ideelle bør likevel ikke bare prioriteres av verdimessige eller historiske årsaker – vi er helt sentrale for å løse fremtidens velferdsutfordringer.
Det er behov for et bedre kunnskapsgrunnlag når det gjelder ideelles merverdi og særtrekk. Derfor er VID i gang med et større forskningsprosjekt: «Ideelle velferdsorganisasjoners særtrekk, merverdi og impact", støttet av Virke Ideell, stiftelsen CRUX, Det norske Diakonhjem, Stiftelsen Diakonova Haraldsplass og Blå Kors.
Strengere krav fra det offentlige har allerede ført til en tydeligere homogenisering der tilbudene blir likere. Det må være rom for innovasjon og utvikling i velferdstjenestene. De ideelle må være selvstendige aktører og ikke bare en forlenget arm av det offentlige.
Kommentarer til noen av utvalgets forslag i NOU-en:
-
Mange av de ideelle har høy faglig kvalitet og lang erfaring med å drive kompliserte velferdstjenester. CRUX mener at anskaffelser kan være et bedre virkemiddel enn tilskudd innen våre tjenesteområder.
-
Samtidig er det et betydelig rom for å forbedre anbudene. Kvalitet må vektes høyere enn pris når det kommer til tjenester for de aller mest sårbare, og de ideelles merverdi må etterspørres i anbudene. Konkurranse må skje på like vilkår og at ansattes rettigheter ikke skal være konkurransedrivere.
-
Kommuner og etater må få sterkere bistand til å prioritere de ideelle. For å føre en aktiv politikk for ideell vekst, bør stat og kommuner bruke reservasjonsadgangen der det er mulig. Rettsaken mot Oslo kommune har fått stor oppmerksomhet, og selv om EU-retten stadfester at konkurranser kan reserveres for ideelle på gitte vilkår, er det skapt en usikkerhet som må håndteres. Det er et behov for å tydeliggjøre og definere de ideelles merverdi, klargjøre reservasjonsgrunnlaget og gi juridisk bistand.
-
Vi ser flere utfordringer med krav om selvstendig rettssubjekter. Mange av tjenestene som ideelle driver er komplekse og krever høy kompetanse innen en rekke ulike fagområder. Innenfor våre fagområder trengs mindre sektorisering og oppsplitting og mer fagutvikling og synergier på tvers, for eksempel innenfor rus og barnevern eller barnevern og psykisk helsevern. Når en definisjon og et register innføres, vil myndighetene ha god kontroll med de ideelle leverandørene, som er forpliktet til å føre overskuddet tilbake til det sosiale formålet.
-
Vi støtter ikke et generelt hjemfall for eiendom. Mange leverandører har tatt høy risiko ved å investere i eiendom, og går inn i konkurranser med enten nye eiendomskjøp eller ved å gjøre betydelige investeringer i eksisterende bygg. Eventuelt overskudd fra eiendomssalg går tilbake til det sosiale formålet dersom man bruker ideelle leverandører.
CRUX ber regjeringen om å raskt få på plass følgende: en definisjon og register, en nasjonal strategi for ideelle leverandører, og økt juridisk forståelse av reservasjonsadgang og ideelles merverdi.
Et velferdssenter vil også ha stor verdi og bidra til kompetanseutvikling på tvers av eierskap.
Dersom disse tiltakene kommer på plass, vil det være et godt skritt frem mot en aktiv og langsiktig politikk for ideelle som kommer innbyggerne til gode.