Gå til innholdet

Da er vi allerede kommet til starten av april og påsken nærmer seg med stormskritt. En hyttefri, klemmefri, forsamlingsfri og forhåpentligvis smittefri påske.

I dette skrivet hadde jeg ikke tenkt å si så mye om corona-epidemien, annet enn at jeg er virkelig stolt og takknemlig for måten CRUX’erne har stått på i denne perioden, i ulike funksjoner, på ulike måter og for samme sak: hindre at sårbare grupper i samfunnet blir smittet, og at de som blir smittet kan få den hjelpen de trenger.

Jeg hadde i stedet tenkt å dele noen tanker om påsken.

Vi lever i et pluralistisk samfunn med ulik tro, ulike verdier, forskjellige familiekonstellasjoner og til dels også forskjellige tradisjoner knyttet til påsken. Samtidig er det noe som forener oss i CRUX, tenker jeg. Verdiene våre; Helhjertet og Raus, Dristig og Solid, virksomhetsidéen, og selve organisasjonen med sitt formål. Dette er noe vi har felles. Men det er noe enda mer grunnleggende som knytter oss sammen, og som jeg tror de fleste av oss er villige til å kjempe for, nemlig … påskeegget!  Ja, du leste riktig, påskeegget, ja!

Påskeegget er skjørt, det er ofte litt skjult, men ment for å bli funnet, det gjemmer på søte ting, men også noen sure og salte greier, og hvis du er heldig, lakris! Vi liker påskeegget fordi det nettopp er spennende og godt på samme tid, akkurat som livet kan være.  I følge kirkelig tradisjon symboliserer påskeegget Jesu oppstandelse og det nye livet, med andre ord at det finnes håp, at kjærligheten har sisteordet, og at det er grunn til å kjempe. I diakonal tenkning er en opptatt av at man må velge å kjempe for livet hver dag, og at disse valgene tas innenfor rammen av et fellesskap. For noen skjer dette valget nærmest på autopilot, som noe naturlig. Andre strever i perioder, og noen må nærmest velge livet bevisst hver dag. Mange av oss har opplevd å stå i slike valg og de fleste kjenner på en destruktivitet; et mørke som lurer der inne, eller der ute et sted.

I påsken blir vi minnet om at det finnes muligheter, at det finnes håp. Men også at våre fellesskap, som vi er med å skape, påvirker hvilke valg andre tar. Muligheter, håp og felleskap – sånn sett er påsken et kinder-egg:) I tillegg minner påsken oss om at selv om vi feiler, selv om vi er destruktive, selv om vi ikke alltid gidder å lete etter påskeegget, så er det ok, så er du ok. Det er lov å være menneske! Bare reis deg igjen, ta gode valg, skap gode fellesskap og CRUX videre!

Flere av dere kjenner sikkert til Trygve Skaug, som blant annet var med oss på medarbeidersamlingen sist. Han har skrevet et dikt som passer godt til påsken i disse koronatider.

Med det diktet vil jeg ønske deg gode dager fremover. 

Det går over
(Trygve Skaug, fra Ikke slipp, 2020)

Hvem har sagt

at det aldri skal bli dag

det er ikke sant

ikke et ord

for det blir sol

du skal få se

for er det noe jeg veit så er det det

 

At du kan stole på meg

når jeg sier at jeg lover

at jeg veit det går over

 

Og hvem har sagt

at alt er din egen skyld

det er ikke sant

du må ikke tru

at det er du

som graver høl

for natta kommer seg hit helt av seg sjøl

 

Men du kan stole på meg

når jeg sier at jeg lover

at jeg veit det går over

 

Hva er vitsen med meg

om jeg ikke skulle bære deg

når du er oppe igjen

så skal du få bære meg hjem

 

Hvem har sagt

at du alltid skal ha det sånn

det er ikke sant

ikke et ord

for det blir sol

du skal få se

når morran stiger opp

og ut av mørket

 

Og du kan stole på meg

når jeg sier at jeg lover

at jeg veit det går over

og du kan stole på meg

når jeg sier at jeg lover

for du

jeg veit det går over

 

Det går over

det går over

Helmuth M. Liessem
Generalsekretær


Oppdatert