Gå til innholdet

«Det var en tidlig torsdag kveld. I bakgården til Grenland Friteater i Porsgrunn. Det hadde lenge vært kaldt, men denne kvelden ble det varmere. På alle måter». Slik starter publikummer Gro Bjørntvedt sin anmeldelse av forestillingen «Fugletinget» som Tiljateateret ved CRUX Tilja oppfølgingssenter i Skien satte opp. I september settes stykket opp igjen.

Foto: Hans Petter Eliassen

"Fugletinget" er et ornitologisk (læren om fugler) skuespill av Lars Vik, etter en idé av Geddy Aniksdal og Lars Vik, spesielt for og med Tiljateateret. Flere av sangene og replikkene er skrevet av skuespillerne selv. Dette er det tredje skuespillet Tilja-teateret, i samarbeid med Grenland Friteater, har æren av.

Her er et utdrag fra anmeldelsen til Gro Bjørntvedt:
"Fugletinget" handler om natur og klima. Men ikke bare. Det handler også om alle de små tingene. Om å ta vare på hverandre. Hjelpe hverandre. Være i et fellesskap. Og å kunne le. Sammen. Bli lett og glad. Og mindre ensom. For bekymringer og sorger kommer til de fleste. Og akkurat det vet disse herlige skuespillerne en del om. "Trøbbel så det holder", har alle aktørene opplevd. De holder til på CRUX Tilja som er et oppfølgingssenter i Skien. Det er et rusfritt tilbud for mennesker med bakgrunn fra avhengighet eller kriminalitet. Gruppa er sammensatt, mange står langt fra ordinært arbeid og trenger tid til rehabilitering.

Ved å tilby helhetlig oppfølging på ulike livsområder opplever deltagerne sosial inkludering og økt livskvalitet. Av de som arbeider på CRUX Tilja, er noen få fast ansatt. Mange er frivillige medarbeidere. Og flere har vært innom der for blant annet å holde lese- og skrivekurs. Og undervisning i drama. For dette har vært populært.

"Fugletinget" er morsomt. Og alvorlig. Og det er et bilde på oss mennesker sett med de observante fuglenes blikk. Det er to saker på dagsorden på Fugletinget. Den ene er den gamle hemmeligheten. Den andre er det nye prosjektet. Og det nye prosjektet består i at de fem fuglene skal alle sammen bidra med å legge frø fra trærne våre i et rede; inne i en slags kokong, et skall, slik at skogen kan bli bevart for alltid. For menneskene har tydeligvis ikke greie på det.

Det er lek med ord. Det er herlige replikker. Og det er Grenlands-dialekt og -ord. Og det er en del fakta. For eksempel om fugledød. Om de tusenvis av døde Rødvinge-trupialer som datt ned fra himmelen i Arkansas, USA. Og ikke lenge etter, om hundrevis av kaier som lå strødd i gatene i Sverige; i Falkjøping.  

"Fugletinget" skal settes opp igjen 13.-15.september. Da er det mulig å bestille forestillinger av og med CRUX Tilja. Jeg kan anbefale det på det varmeste. Skuespillere som listet seg, vagget, nesten svevde, trippet og flakset og klatret så naturlig og morsomt. Og kvitret og plystret så det var en fryd! Takk til dere alle; på scenen, i Ugleorkesteret, bak scenen, alle som har deltatt! Jeg lo. Og jeg ble rørt. Dere kan være stolte av dere selv. Alle var dere praktfulle.

fugletinget-prover-03052023-utsnitt-small

Oppdatert