Gå til innholdet

- Etter endt institusjonsopphold gikk ungdommer fra tette rammer til å bli overlatt til seg selv med lite støtte. Behovet for ettervern var kjent, men det fantes ikke egnede tjenestetilbud for dem. CRUX så behovet for et oppfølgingstilbud til ungdom i en sårbar overgang til selvstendig liv i egen bopel. I 2011 startet CRUX dette oppfølgingstilbudet i Bergen, med kommunen som oppdragsgiver. Behovet er fortsatt stort, selv om hovedfokuset i dag er på forebygging blant barn og unge, forteller enhetsleder Hallvard Hordvik.

Foto: Unsplash
-Noen barn og unge er av ulike årsaker i risikosonen for å utvikle alvorlige helse- og sosiale problemer. Det kan handle om vanskeligheter med skole, atferd, psykisk uhelse, omsorgssvikt, utfordringer med rus eller kriminalitet. Noen av dem bor hjemme med familien, andre har flyttet i egen bolig eller skal flytte for seg selv, kanskje rett fra institusjon, sier Hordvik.

CRUX oppfølging – Bergen har i dag 18 miljøterapeuter som i snitt har 4-6 unike oppdrag. Oppdragene fra Bergen kommune og omegnskommuner kommer gjennom anskaffelser eller enkeltkjøp. De ansatte har relevant bachelorgrad, i hovedsak vernepleier, sosionom og barnevernspedagog. I tillegg til videreutdanninger eller mastergrader innen familiearbeid, rus, psykisk helse m.m. 

-Det er høy kompetanse og mye erfaring med oppfølgingsarbeid i avdelingen. Jeg har blant annet med meg fagrådgiver Stig Jensen som har vært med siden oppstart i 2011, og avdelingsleder Kristin Wiig som har jobbet i oppfølgingsavdelingen i nærmere 10 år, forteller Hordvik.

Fleksibelt og forebyggende tiltak på ungdommens premisser
Oppfølgingstilbudet til CRUX er i tråd med intensjonen i barnevernsreformen som har økt fokus på forebygging og tidlig innsats.

- Vi har et fleksibelt tilbud der ungdommer får tett, individuell oppfølging utenom offentlige kontortid, og som er mer på deres premisser og arenaer. Også foreldre med særlig krevende omsorgsoppgaver får tilbud om timebasert avlastning slik at de får nødvendig hvile, og noen får oppfølging i form av veiledning. Skoler har gjort direktehenvendelser til oss i saker som kan omhandle utenforskap eller sosiale problemer hos enkeltelever eller grupper på skolen. CRUX tar også på seg slike oppdrag, sier Hallvard Hordvik.

Hordvik forteller at det i mange tilfeller finnes høy grad av bekymring før hjelpetiltak settes inn. Bekymringen senkes imidlertid i takt med at miljøterapeut kommer i posisjon til barn, ungdom eller familie. I noen tilfeller lykkes det imidlertid ikke å snu en bekymring rundt et barn eller en omsorgssituasjon. Miljøterapeuter blir da med som en støtteperson i overgangen til plassering utenfor hjemmet.

Bra respons fra ungdommer og oppdragsgiver
CRUX gjennomfører brukerundersøkelser for å samle kunnskap om tjenestene. Det benyttes både anonyme spørreskjema og fokusgruppesamtaler.

-I disse tilbakemeldingene ser vi et gjennomgående positivt trekk, og det er barn og ungdom sin medvirkning og påvirkning av eget hjelpetiltak. Ungdommer takker oss også direkte, og gir beskriver hva tilbudet har betydd for dem gjennom ungdomsårene, forteller enhetsleder Hallvard Hordvik.

Han legger til at også oppdragsgiver ber om tilbakemeldinger fra barnevernskontorene om tjenestene til CRUX.

-I hovedsak trekker de frem vår fleksibilitet og omstillingsevne. I en del tilfeller får vi også direkte tilbakemeldinger fra samarbeidspartnere i barneverntjenestene, sier Hordvik som forteller blant annet at en kontaktperson i en sak takket miljøterapeut på denne måten: “Vanskelig arbeid har det og vært. Det er på ingen måte en enkel sak. Særlig når rus eller vold ikke er problematikken... I denne saken er det helt andre bekymringsområder. Tusen takk for den jobben dere gjør, og at dere kaster dere rundt som dere har gjort og gjør”

Faglig oppfølging av ansatte
De ansatte får kursing i Traumebevisst omsorg, bekreftende kommunikasjon, MI, AART, Vivat og kursing og kunnskap om utfordrende atferd og risikovurdering. Annenhver uke samles avdelingen for faglig metodisk refleksjon og veiledning, med bakgrunn i faglig plattform.

-Videre tilbyr vi videreutdanninger, sertifisering, kursing og seminarer som er relevant for miljøterapeutisk arbeid. Ansatte får også tilbud om prosessveiledning hos ekstern veileder hver 6. uke, fordi våre ansatte får belastninger og inntrykk gjennom sitt arbeid som kan være krevende å håndtere, sier Hordvik.

Ta kontakt for mer informasjon!
Enhetsleder Hallvard Hordvik
Tlf. 945 03 836
h.hordvik@stiftelsencrux.no


Oppdatert