Gå til innholdet

For tredje året på rad har CRUX i Hokksund hatt ønsketreet oppe i sine lokaler. Erfaringskonsulent Karoline Bergum forteller at det kom inn hele 92 ønsker.

Fra venstre Elisabeth Spiten Engh og Karoline Bergum. Foto: privat

Før jul har CRUX Øvre Eiker i Hokksund innført en tradisjon. Dette har journalist Natalie Hognestad i lokalavisen Eikerbladet skrevet om. Her kan du lese intervjuet:
 

– Noe som gikk igjen var at folk ønsket seg sokker og ullundertøy, i tillegg til gavekort på matbutikken. Dette er jo ting folk virkelig trenger, så det var fint at alle de 92 ønskene ble innfridd.

Bergum har hatt hovedansvaret for dette, sammen med Wenche som er frivillig på CRUX.

– Det var fint å være to som sto for logistikken, men så fort gavene begynte å komme inn til oss var det alle mann på dekk. Både deltakere, ansatte og frivillige, sier hun.

Virksomhetsleder Elisabeth Spiten Engh forteller at engasjementet blant befolkningen i Øvre Eiker har vært fantastisk.

– Ved at alle sprer ordet, når vi mennesker vi kanskje ikke ville nådd ellers. Vi vil jo hjelpe så mange som mulig, så det har vært bra jobba av folk i år.

– Fint

- I år har vi også spurt folk rett ut om de ønsker å være på treet, for det er ikke alle som synes det er komfortabelt å spørre om hjelp. Jeg tenker at ved å snakke åpent om det, så er vi med på å ufarliggjøre det. For det er ikke flaut å spørre om hjelp, sier erfaringskonsulenten. 

De som har mottatt gaver fra ønsketreet er alle over 18 år, og mennesker som har utfordringer innen rus og psykisk helse.

– Det har vært veldig fint at Karoline har fulgt opp, for hun vet hvordan det er å trenge hjelp, og ikke minst å be om det. Hun viser en helt spesiell forståelse, ettersom hun har kjent det på kroppen selv, sier Engh.

– Ja, det er spesielt å møte disse menneskene og snakke om deres behov, svarer Bergum.

Viktig tilbud

Selv om de fleste ønsket seg ullundertøy, forteller Engh at også hobbyutstyr sto på lappene.

– Jeg synes det er fint å se at folk også har ønsket seg malesaker og strikketøy.

Duoen håper å gjennomføre det samme i år, ettersom behovet er såpass stort i Øvre Eiker.

– Jeg tror det er viktig med et slik tilbud i kommunen. Vi håper å fortsette med å nå de som er i målgruppa vår. Jeg er glad for tilbudet blir mer synlig, sier Bergum.

– Det har vært et fint tilbud både for de som gir og tar imot. Vi er avhengig av folks giverglede for å få dette til. Engasjementet har vært fantastisk, sier Engh.

Matkasser

Det var ikke bare gaver fra ønsketreet som ble delt ut før jul. CRUX hadde også organisert matkasser i samarbeid med Rema 1000 i Hokksund.

– Vi har hatt faste givere fra bedrifter i området, så det er helt supert. I år har de også økt summen, noe som resulterte i flere matkasser enn noen gang, forteller Engh gledelig.

Hun forklarer at matkassene er pakket inn av butikksjef på Rema 1000, Marion Eliassen.

– Hun holdt på i hele seks timer. Hu er virkelig rå!

– Ja, Marion er et rivjern uten like. Vi har fått mange hyggelige tilbakemeldinger, sier Bergum.

Engh forteller at matkassene deles inn i tre kategorier: singel, singel pluss og familie. Singelkassen er egnet en person som ikke lager så mye mat til vanlig. I den var det julemat fra Fjordland.

Singel pluss var en litt større matkasse for to personer. I den lå det ribbe og pinnekjøtt de kunne tilberede selv. Mens i familiekassen var det enten ribbe, pinnekjøtt eller kalkun. Alle kassene inneholdt alt av tilbehør til middagen, i tillegg til brød, egg, bacon, pålegg, brus og godteri.

CRUX delte ut rundt 80 matkasser før jul.

God respons

Etter matkassene og gavene fra ønsketreet ble delt ut 22. desember, fikk CRUX gode tilbakemeldinger.

– De sier at innholdet de har fått er ordentlige ting, og setter stor pris på det. Det har kommet en del kommentarer på at disse tilbudene er noe vi trenger i denne kommunen, og folk er utrolig takknemlige, sier Bergum.

– Tusen takk til både privatpersoner og bedrifter som har vært med på dette, og ikke minst de som har turt å spørre om hjelp, smiler Engh.

Tekst: Natalie Hognestad, Eikerbladet

Oppdatert