Gå til innholdet

I Norge finnes det 225 BUA-utlånsenheter. Siden oppstarten i 2020 har BUA Hamar i norgessammenheng ligget på topp ti. I februar klatret BUA Hamar opp på andreplass i landet i antall utlån, og er med det nest størst i landet. BUA Hamar er en del av arbeidstreningen til CRUX Hamartiltakene, som jobber med endring for et liv uten rusavhengighet og kriminalitet, skriver Hamar Arbeiderblad.

 
Simon Davis fra Furnes og datteren Matilde Davis-Eknæs er fornøyd med tilbudet til BUA Hamar som CRUX Hamatiltakene drifter. Foto: Jo Brenden, HA

(Kilde: Jo E. Brenden, HA)

Simon Davis fra Furnes er på plass i kjelleren inne på Torhjørnet hos BUA Hamar sammen med datteren Matilde Davis-Eknæs.

De skal låne skøyter. Helt gratis.

– Et kjempebra tilbud i byen. Jeg har testet BUA Hamar tidligere. Da lånte jeg og datteren min skateboard. Som engelskmann er jeg ikke vant med å være utendørs om vinteren og drive med vintersport. Nå skal vi teste om jeg trives med skøyter. Og samtidig får Matilde testet en ny aktivitet, sier Simon.

Dobbling på ett år

BUA Hamar ble startet opp januar 2020.

– Det var et ønske fra flere om å få BUA til Hamar, men så var det oss i CRUX som til sutt tok ballen, bekrefter virksomhetsleder Jon-Arne Frøyland hos CRUX Hamatiltakene.

– Dette var noe nytt i byen og vi fikk en litt treg start. Mange visste nok ikke hva BUA-konseptet var, men de som prøvde kom tilbake, erindrer driftsleder Arne Fossen.

BUA er et utstyrsbibliotek for alle.

– Det handler om å gjøre utstyr tilgjengelig for hvem som helst, slik at ingen faller utenfor. Noen har ikke råd til å skaffe utstyret, noen vil teste utstyr eller en aktivitet før de kjøper, noen trenger bare utstyr til en skidag og kvier seg for å kjøpe noe brukt eller nytt. I stedet kan de få ordnet seg skikkelig utstyr her gratis, forteller Jon-Arne.

Lokalene har vokst. BUA fikk flytte ned fra første etasje på Torghjørnet til kjelleren. Mengden utstyr som kan lånes har doblet seg. Og utlånstallene har virkelig skutt i værs.

– Fra 2021 til 2022 hadde vi rett under femti prosent økning. Fra februar 2022 til februar 2023 hadde vi nesten fordobling fra året før igjen. I februar i år hadde vi 3.920 utlånte enheter. Det tilsvarer over en utlånt enhet per minutt vi har åpent. Det sier litt om trafikken, sier Arne.

– Januar og februar i år har det vært nesten like mye utlån som hele fjoråret under ett, supplerer Dag Frode Jensen fra sidelinjen. 

BUA Hamar har i norgessammenheng på ligget topp ti side n oppstarten. Men i januar og februar nådde de pallen. Tredjeplass i januar, andreplass i februar.

– Da snakker vi at Hamar ligger foran de store byene i Norge, sier Jon-Arne.

– Vi er nå kun slått av Kristiansand i utlånsenheter, men der er de flinke, sier Arne.

– Vi må ha noen å strekke oss etter. Men vi har endelig slått Lillehammer. De har vært høyt oppe hele veien, sier Jon-Arne og legger til:

– For oss i CRUX handler det like mye om å utvikle mennesker. Jeg er stolt av den gjengen som driver her. Og det handler om den opplevelsen folk får når de kommer hit. Folk sier at det er hyggelig her, at de blir tatt god imot og at de blir betjent ordentlig.

- Så mange følelser

BUA Hamar er en del av arbeidstreningen til CRUX Hamartiltakene, som jobber med endring for et liv uten rusavhengighet og kriminalitet.

– Vi sender folk bort hit som frivillige, og de vokser på det og gjør en kjempeinnsats, sier Jon-Arne.

Dag Frode hadde en lang historikk med rus og kriminalitet før han ble en del av BUA Hamar. Etter et år i behandling og ha brukt Barm-senteret i et halvt år ble han en del av BUA Hamar. Han er et fast ansikt bak disken og fikk BUA Hamar som varig tilrettelagt arbeidsplass av CRUX Hamartiltakene. Han er å regne som en fast ansatt.


– Jeg fant ut av hverdagen og alt har fungert veldig bra. Føler at jeg har hatt en veldig stigning, fra å være usikker på hvordan alt fungerte i starten, til nå å fikse alt. Veldig gøy, sier Dag Frode.

– Dag Frode har vokst veldig og er blitt et anker her. Han bærer mye ansvar, supplerer Jon-Arne.

Utstyret er hyppig til låns, og folk er kanskje ikke så flinke til å ta vare på lånte ski og sykler.

Her kommer Tom Andersen inn. Han jobber på verkstedet og sørger for vedlikehold.

– Jeg er her hver dag. Arbeidsdagen på BUA er veldig bra. Et veldig bra tiltak for folk flest, og bra for meg å ha noe å gjøre, sier Tom, som også er på varig tilrettelagt arbeid.

Camilla Torve har slitt med rus og sosial angst. Nå er livet i ferd med å snu for 44-åringen fra Hamar. I desember ble hun en del av BUA Hamar-teamet:

– Det er så mange følelser. I starten var det glede og frykt – ja, alt. Men jeg merker at jeg blir tryggere for hver dag. Jeg møter utfordringer som jeg vokser på. Lediggang er som kjent roten til alt ondt. Så enkelt er det. Det er helt herlig å ha noe å gå til tre dager i uka. En ny erfaring for meg og veldig motiverende. På alle mulige måter. Dette er håp, fremtid og innhold i livet. Det har jeg ikke hatt tidligere. Jeg har aldri jobbet, men drømmen er å ende opp med et normalt yrkesliv.


Lover BUA-stunt i sommer

– Hvordan finansieres BUA-ordningen i Hamar? Alt er jo gratis.

– Det er lave personalkostnader, Det er en driftsleder i 50 prosent stilling og resten er tuftet på frivillighet. Bufdir-midler (Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet) gir penger til utstyr. Vi får tilskudd fra Hamar kommune til drift og personalkostnader. Og så sper CRUX på litt, sier Jon-Arne.

– Hva er tankene om fremtiden?

– Målet er at verkstedet skal utvides og tilby noen enkle tjenester. Vi tar imot ski til prepping, skøyter til sliping og snart starter vi med vedlikehold og reparasjon av sykler etter påske, forteller Jon-Arne.

– Vi låner ut sykler, men vi har ikke sykler til alle. Så da kan vi i alle fall hjelpe folk som har en skranglete sykkel liggende hjemme, sier Arne, og fortsetter:

– Vi må også modernisere oss elektronisk, slik at vi får utstyr inn og ut mer effektivt. Og så skal vi selv gå ut og treffe enda flere folk enn det vi gjør i dag. Da handler det om å bli mer mobile og treffe folk der de er. I sommer skal vi nok få til et prosjekt nede på brygga eller på Koigen. Pop-up BUA.

buahamr-7 buahamr-5
 
  

  

Oppdatert