En felles drøm
Maria og Kjell hadde begge barn fra tidligere forhold da de møttes. Likevel kjente de på ønsket om å åpne hjemmet sitt for et barn som trengte det.
– Vi snakket med barna våre om muligheten for å bli fosterhjem, men for dem var det nok en fjern tanke. De svarte mest med: "Det går sikkert bra", forteller Maria og smiler.
Som mange andre fosterforeldre, brukte Maria og Kjell tid på å orientere seg om hva det innebar. Maria hadde jobbet i kommunal barnehage i mange år og ønsket derfor ikke en kommunal plassering.
Så dukket en annonse fra CRUX opp i Facebook-feeden hennes.
– Jeg tok fosterhjemstesten deres og la igjen kontaktinformasjon. Kort tid etter ringte fagkonsulent Kristin fra CRUX hjem. Det ble en god samtale, og vi fikk mye informasjon. Jeg hadde hørt om CRUX før, men ikke i forbindelse med fosterhjem, så jeg visste ikke hvor stor organisasjonen var. Vi meldte oss på CRUX sitt fosterhjemskurs, og etter det bestemte vi oss for å bli spesialisert fosterhjem.
Spente på hva som ventet
Veien fra kurs til godkjenning var fylt med spørsmål.
– Vi lurte på om CRUX ville satse på oss, hvor lang tid det ville ta å få en plassering, og hvem som eventuelt ville flytte inn hos oss. Vi var også spente på hvordan samarbeidet med biologisk familie ville fungere.
Hun er tydelig på at ingen kan vite helt hvordan livet forandrer seg før de står i det.
– Det er omkostninger, både for egne barn og parforholdet, men det har også vært en berikelse. Når jeg ser at de store søsknene kjøper flybilletter hjem for å rekke bursdagen hans, eller skal kjøpe julegave til han, da vet jeg at vi har tatt et riktig valg.
Likevel er ikke hverdagen alltid enkel. Familien har mindre fritid, og det er ikke alltid like lett å dra på ferie med andre familier som de kjenner.
– Det er viktig å være enige om dette som par. Hvis forholdene ligger til rette for det, så kjør på! Vi har utvidet nettverket vårt og møter så mange fine mennesker. Jeg anbefaler CRUX varmt hvis dere vurderer å bli spesialisert fosterhjem.
Et fellesskap i hverdagen
Å være fostermor på heltid er en jobb som kan føles ensom.
– Du har ikke kollegastøtte på samme måte som i andre yrker. Jeg trives godt i eget selskap, men det er fint å ha kontakt med noen i samme situasjon. Nå har vi blitt flere fosterhjem i CRUX som kan dele innblikk fra hverdagen på snap, eller ta en telefon når vi trenger det. Vi som er fosterhjem i CRUX i vår region, har også treffpunkter både på teams og fysiske møter, forteller Maria.
I tillegg har de også vært på kurs med fosterhjem fra andre deler av landet.
- Det er godt å treffe andre fosterhjem, om det er på fagmøter, sommeravslutninger eller andre type treff, så er det en forståelse oss imellom på en annen måte enn med andre. Å ha noen å snakke med om både de fine tingene, og det som er vanskelig, er viktig for å kunne stå i oppgaven over tid, sier hun.
I tillegg har Maria ukentlige fagmøter med CRUX, og fagkonsulenten deres kommer hjem til dem annenhver uke.
– Det er både trygt og hyggelig, understreker hun.
En ryddig godkjenningsprosess
Veien til godkjenning var grundig og godt lagt opp.
– Den første presentasjonen vi fikk av han som skulle bli fosterbarnet vårt var kort, av personvernhensyn. Underveis i prosessen fikk vi god oppfølging fra både hjemkommunen, Bufetat og CRUX. Vi hadde flere møter, og vi fikk all informasjon vi trengte for å ta en informert beslutning. Vi hadde også retrettmulighet gjennom hele prosessen, forteller hun.
Hun understreker at det var viktig at barnets biologiske familie fikk treffe dem før plasseringen.
– Mor, morfar og mormor kom på besøk til oss. Det var viktig at de også kjente på en god kjemi med oss, sier hun.
Raushet overfor biologisk familie
Endel fosterforeldre vegrer seg for å etablere kontakt med barnets biologiske familie. Maria mener det er viktig å vise forståelse.
– De har allerede mistet omsorgen for barnet sitt. De trenger ikke flere som dømmer dem. Vi ønsket å ta dem imot med åpenhet og respekt.
I starten var det viktig for dem at familien hans fikk komme og se huset, og hvor han skulle bo.
– Det er viktig med menneskemøtene, selv om jeg vet at det ikke alltid lar seg gjøre. Men det ble slik for oss.
For å trygge barnet, laget Maria og Kjell et fotoalbum med bilder av familien, hestene og hunden.
– Før han kom hit på besøk første gang, fikk han med seg albumet. I dag er det besteforeldrene hans som har det. Det betyr mye for dem også.
Over tid har relasjonen blitt tryggere.
– Vi fokuserer hele tiden på det som gagner barnet. Det er det viktigste. Vi har for eksempel en tradisjon at på bursdagen får han lage sin egen gjesteliste. Det er veldig stas, for som han sier selv: «Alle jeg er glad i er her samtidig».
Faglig trygghet og støtte
Maria og Kjell valgte CRUX på grunn av faglig kompetanse.
– I den første samtalen med fagkonsulent Kristin pratet vi mye fag. Det var viktig for meg å komme til en organisasjon med høy kompetanse og et solid støtteapparat. Vi har fått jevnlig faglig påfyll gjennom COS-kurs, TBO (TraumeBevisst Omsorg) og traumeskolen. Det har vært akkurat passe mengde læring – ikke for mye, ikke for lite.
I tillegg til oppfølging hos fagkonsulent, får de også gruppeveiledning. Det er mye læring av å høre på andre, i tillegg til relasjonsbyggingen. CRUX arrangerer også «fedretreff», der fokuset er å skape en arena for mennene og nå dem.
- Menn snakker kanskje best med kun andre menn til stede? Kjell synes det har vært veldig fint med disse treffene. I tillegg får våre biologiske barn oppfølgingssamtaler alene med fagkonsulent Kristin. Da har de muligheten til å snakke fritt, uten å ta hensyn til oss foreldre, sier Maria.
De opplever å bli godt ivaretatt.
– Vi har vært heldige med teamet rundt oss. Oppfølgingen fra CRUX har vært god, og vi har hatt en positiv opplevelse med instanser som BUP, skole, fysioterapeut, kommunen og Bufetat. Selv om det har vært noen utfordringer underveis, har vi alltid følt at vi drar i samme retning, sier Maria.
Vurderer du å bli fosterhjem?
Vi vet at en omtenksom og varm familie kan gi rammer og trygghet slik at barn kan være barn. Er du/dere en slik familie? Ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende prat på tlf. 477 900 20 eller send oss en e-post