Gå til innholdet

I dokumentarserien på seks episoder får vi et nært møte med Maria, Ruth Andrea og Benjamin, tre unge mennesker som alle har erfart å leve med en psykoslidelse. De har en felles tilknytning via Bergfløtt Behandlingssenter i Kirkens Sosialtjeneste. Serien som ble vist på NRK 1 i januar og februar kan du se her.

Vi følger de tre unge menneskene i behandling og på hjemmebane, og får et unikt innblikk i hvordan det er å leve med en stigmatisert diagnose og psykisk lidelse. Vi følger deres indre kamp med «stemmene i hodet», med selvtvil og med vanskelige tanker og følelser, og deres ytre kamp for å mestre hverdagen med alt den innebærer av møter, relasjoner, gjøremål og rutiner.

Via animasjoner og illustrasjoner blir vi kjent med de tre modige menneskene, vi får kjennskap til deres opplevelser av vrangforestillinger, psykoser og stemmer i hodet. Vi lærer også, via Benjamin, at diagnosen ikke trenger å være med deg for alltid.

På Bergfløtt har de stort fokus på de friske sidene og ser mennesket bak diagnosen. Uansett hvor syk man er, så har man ressurser som må løftes frem. Dette bruker Bergfløtt som utgangspunkt for behandling. Pasientene oppfordres til å jobbe med kreative sider ved seg selv. Gjennom kunst, musikk og foredrag bryter våre hovedpersoner grenser i kampen for et liv der de selv kan ha kontrollen.

Gode tilbakemeldinger på serien
Serien ble godt mottatt, og her er noen sitater fra innlegg i ulike medier:

Serien «Stemmene i hodet» er viktig fordi den bidrar til avmystifisering og avstigmatisering.  
 -
Bjørn Rishovd Rund, professor, Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo (Aftenposten, 05.05.17)

"Jeg tror ikke jeg noen gang har sett en mer pedagogisk fremstilling av en psykotisk verden, og dette er utvilsomt en serie som også bør ses av helsepersonell innen psykiatrien."  
 -
Fred Heggen, psykiater (Nettavisen 30.01.17)

"Dokumentarserien Stemmene i hodet, som sendes på NRK i vinter gir et unikt innblikk i psykosens hemmelige verden, som har vært skjult og gjemt bort så alt for lenge. Endelig får vi seere tilgang til hva stemmer er og hva de sier og gjør, og vi kan lære og forstå." 
 -
Tove Gundersen, generalsekretær Psykisk Helse (Dagsavisen 01.02.2017)

Episodene ligger på NRKs nettside i ett år.
Oppdatert