Gå til innholdet

Oslo kommune ante ikke at kunstverket deres var savnet. Så dukket det opp hos en brukthandler i Hokksund.

Faksimile fra Dagbladet 21.september
Hentet fra Dagbladet 21.september

Som Dagbladet avdekket lørdag, mangler Oslo kommune kontroll over kunstsamlingen sin. Hele 1642 kunstverk i Oslo kommunes eie, er på lista over kunstverk med status «ikke funnet».

Nå har et av bildene Oslo kommune eier, dukket opp hos Crux bruktbutikk i Hokksund. Men dette maleriet var ikke på lista over bilder kommunen ikke har oversikt over.

- Bildet er malt av Arne Faugli i 1941, og sto til salgs i to uker før butikken oppdaget stempelet med teksten «Oslo kommunes eiendom», forteller Henriette Holmen, arbeidsveileder i Crux.

- Vi oppdaget stempelet for en ukes tid siden, så det er flaks at det ikke er solgt, sier Holmen.

Kunne blitt solgt

Hun forteller at de fikk bildet fra et dødsbo, og at det har vært i et hjem i Hokksund.
- Hva tenker du om at et bilde som er en del av Oslo kommunes kunstsamling ender opp hos dere?

- Vi får inn mye forskjellig. Det er de utroligste ting som dukker opp. At dette bildet kom inn nå er litt morsomt, i og med at artikkelen om den savnede kunsten akkurat var på trykk i Dagbladet, sier Holmen.

Omorganisert

Alv Hågård Gustavsen, kommunikasjonsrådgiver i Kulturetaten i Oslo kommune, forteller at grunnen til at bildet ikke er på lista over savnet kunst, er at de ikke har fått beskjed om at det var borte.

- Vi har ikke fått beskjed om at det ikke var der det skulle være, sier Gustavsen, som forklarer at bildet har hengt i en organisasjon i kommunen.

- Jeg ønsker ikke å kommentere hvilken organisasjon det er. Det er en del av Oslo kommune som ikke eksisterer lenger, sier han.

Gustavsen forklarer at de ikke finner noen tittel på bildet, og at det virker som at maleriet er kjøpt inn av noen i kommunen på tidligere tidspunkt, som ikke var tilknyttet Kulturetaten.

Hengt i privat hjem

- Hva tenker du om at et bilde som er del av Oslo kommunes kunstsamling, dukker opp i en brukthandel?

- Jeg er kjempeglad for at ting dukker opp. Vi vet av erfaring at ting kommer til rette, på forskjellige måter, og det er vi glad for, sier Gustavsen, som ikke vil kommentere at kommunens bilde har hengt i et privat hjem.

- Det mener jeg ikke noe om. Jeg er glad for at bildet dukker opp, sier han.

Nå skal maleriet tilbake til Oslo, og deretter plasseres i en av virksomhetene.

- Tanken er at all kunst vi kjøper inn, skal ut i en eller annen virksomhet. Vi kjøper ikke kunst for å ha den lagret, sier Gustavsen.
Oppdatert