Gå til innholdet

Stavanger Aftenblads peppekakeby ga 312 000 kroner til Crux oppfølgingssenter i Sandnes. På nyttårsaften hadde Aftenbladet en artikkel om saken.

Faksimile fra oppslaget i Stavanger Aftenblad
Beløpet går i sin helhet til Crux oppfølgingssenter i Sandnes, som hjelper rusavhengige til å holde seg rusfrie. 312 000 kroner betyr mye for Crux, blant annet gir det anledning til å kjøpe en større bil, og en liten slant er allerede brukt til nye pepper- og saltbøsser.

- Vi har en polo nå, men den er for liten. Mange av brukerne våre sliter med sosial angst, da er det ikke så greit å sitte tre stykker klemt sammen i baksetet, forklarer virksomhetsleder Kjetil Tjessem. Med større bil skal miljøarbeider Rune Simonsen arrangere skidager i Sirdal, turer til Hå gamle prestegård og andre utflukter.

Vi besøker Crux mandag morgen. Takknemlige brukere er allerede på plass. – Det var ikke vanskelig å holde seg rusfri da jeg var i behandling. Utfordringene kom etter endt behandling, sier en tidligere rusmisbruker.

Han har akkurat spist frokost og er klar for en ny arbeidsdag på oppfølgingssenteret. Han ruset seg i 25 år før han bestemte seg for at nok var nok. Etter åtte måneders ventetid fikk han plass på Rogaland A-senter. Nå har han vært rusfri sinde 12.mai og får ikke rost Crux nok.

Livet er meningsfullt

- Dette tilbudet har gjort veien etter behandling lettere å gå. Jeg har fått noe å fylle dagene og kveldene med, og livet mitt er meningsfullt, sier han. For ett år siden ville han ikke leve lenger og vurderte å ta sitt eget liv på julaften. Nå har han kommet ut av det dype mørket og ser lysere på livet. Mye takket være det hvite huset i Møllegata.

Kjetil Tjessem er klar på at alle mennesker har flere sider. – Det finnes alltid noe mer enn rus og kriminalitet, sier han. Folk kan så mye mer enn det vi ser, sier han.

En utmerket idè
Aftenbladet garanterte i utgangspunktet 200 kroner per pepperkakehus som ble levert til mediehuset, og med 204 eksemplarer var 40 800 kr i boks ved innleveringsfristens utløp.

Den utmerkede ideen om å selge hvert enkelt byggverk kom fra Kurt Frafjord. Han leder Krogsveen Eiendomsmegling som laget salgsprospekt over alle husene i pepperkakebyen. Bedrifter, kommuner og private kastet seg på, og kjøpte villig vekk for en tusenlapp helt opp til 26 000 kroner for dyreste bidrag. Derfor kan Crux nyte godt av hele 312 000 uventede kroner til sitt arbeid.

Døren til kjøkkenet åpner seg, og et stort smil omkranset av en blond manke dukker opp. Liv Wedge arbeider som frivillig og lar mat til brukerne hver mandag. -Disse har vi fått etter at vi fikk vite at vi skulle få penger, sier hun og viser frem nye salt- og pepperbøsser. - De frivillige tilfører senteret en annen kvalitet enn de vi som får betalt for å jobbe her. De er her fordi de har lyst, sier Kjetil Tjessem. Brukerne nikker og legger til: –De betyr utrolig mye for oss.

Crux leverte også et pepperkakehus laget etter mal av huset de holder på å pusse opp. –15 minutter før jeg skulle gå hjem fra jobb kollapset huset, iser miljøarbeider Anne Grete Enåsen. Pepperkakehuset de hadde jobbet med i to uker var ødelagt.

- Jeg ringte Aftenbladet og fikk beskjed om å lappe sammen og komme med det. Vi brukte limpistol, bygglim og gaffateip, sier hun og ler.

Når det indre teller
På mange måter ble huset et symbol på hva senteret handler om. –Det ble et symbol på at det er det indre som er det viktigste. Vi er ikke kun opptatt av fasade, men tror at alt har sin verdi, sier Kjetil Tjessem. Huset ble solgt til Hognestad Trafikkskole for 1000 kroner.

Er det noe dere har lyst til å si til alle som har engasjert seg i pepperkakebyen?
-Vi er jysla takknemlige for at folk har brydd seg så mye om denne plassen som vi er så glade i, sier Kjetil Tjessem. Mange gode prosjekter kunne fått pengene. Vi er takknemlige og ydmyke.

Ingvild Lygren, Stavanger Aftenblad.
Oppdatert