Gå til innholdet

Denne uken går første trailer fylt med møbler, klær, sko, senger, leker, utstyr og litt pynteting fra Føniks bruktbutikk i Øvre Eiker til Estland. Samarbeidet danner grunnlag for nyåpnet bruktbutikk i Tallinn. 

Fra venstre: Terje Tjelta (frivillig), Trond Morlandstø (virk.leder Øvre Eiker tiltakene), Reelika Raudsepp, Jaana Maria Unga og Tiina Klement (Magadalena-menigheten i Estland)
Det er mange som sliter med fattigdom i Estland, og det er stort behov for klær og møbler som er svært dyrt der. - I stedet for å kaste det vi ikke får solgt i bruktbutikken, kan vi nå bidra til at mennesker i Estland får en bedre hverdag, sier Trond Morlandstø.  

Gir grunnlag for bruktbutikk i Estland
- Vi har lenge hatt et ønske om internasjonalt samarbeid. Nå har vi forpliktet oss på å sende 4 trailere over til Estland med utstyr i løpet av et år. På bakgrunn av dette har Eelk Mustamae Magdalena menighet startet en bruktbutikk i Tallinn.

- Vi åpnet bruktbutikken for snart tre uker siden, sier Tiina Klement, som er prest i den estlandske menigheten. - Vi har allerede delt ut en del madrasser til familier som sover på gulvene, fordi de mangler madrasser, forteller Klement. Menigheten ønsker også å jobbe forebyggende, spesielt med tanke på rusproblematikk, ved at kundene får informasjon om arrangementer og tiltak når de oppsøker bruktbutikken.

Skaper engasjement lokalt
- Mandagen da vi lastet opp traileren var en milepæl i vårt arbeid ved Øvre Eiker tiltakene. Det betyr mye for deltagere og ansatte at vi også kan være med å hjelpe andre på denne måten. Vi ser at dette prosjektet skaper engasjement og arbeidet blir på en måte enda mer helhetlig. Vi håper også at avtalen vil skape enda mer giverglede i vårt lokalsafunn, sier Morlandstø. - Vi kan nå si at alt vi får inn til butikken blir solgt eller gitt videre. Det er god markedsføring for oss, legger han til.

Økonomisk gunstig ordning
Å sende en trailer koster kr 12000,- per gang. - Før kastet vi mye av møblene vi fikk til butikken, og det koster også penger for oss å bli kvitt ting vi ikke selger. Alternativet hadde vært å gi klær til andre som samler inn og sender av gårde hjelpesendinger. Resten må vi betale 1500,- kr per tonn for å kaste. Nå sender vi over fine, hele ting også noe nye ting. Furu- og andre tremøbler er veldig populært i Estland, mens det hos oss har gått av moten. Nå kommer de til sin fulle rett, sier en glad Trond Morlandstø. .
Oppdatert