Gå til innholdet

For fjerde gang har pasienter ved CRUX Bergfløtt behandlingssenter fremført en selvkomponert operaforestilling.

Kreative kostymer: Og meitemarken som ble sendt opp til jorden ble spilt av Kristine (Mark) og Deon (Enden). Foto: Privat
Onsdag og torsdag var Lier kulturscene stedet der slimete meitemarker og sorte engler utfoldet seg i forestillingen "Enden er nær!". Den er skrevet i sin helhet av personer som er / har vært innlagt på CRUX Bergfløtt for behandling av en alvorlig psykisk lidelse.

I seks måneder har pasientene jobbet etter "Write an opera"-metodikken. Dette realiserer ønsket om å jobbe med hele mennesket, med alle ressursene pasientene har og ikke bare fokusere på sykdommen. Deltakerne får oppleve mestring på andre arenaer enn det de vansligvis er på, og personlig vekst.

Til Lierposten forteller Kristine som er pasient at det hun sitter igjen med er stolthet med tanke på hva de har klart å gjennomføre. - Og jeg sitter også igjen med et veldig godt minne fra både Bergfløtt og alle menneskene som var med. Sitter igjen med en veldig god følelse innvendig, sier hun.

Marit som jobber på CRUX Bergfløtt har vært med alle fire gangene. Hun sitter igjen med en takknemlighet over å få jobbe på denne måten. - Jeg tror det er helsefremmende både for pasienter og ansatter, sier hun. 

Hva er "Write an opera"?
Operaprosjektet er laget med "Write an Opera" metodikken. Den er laget ved Metropolitian Opera House i New York og videreutviklet av Royal Opera Horuse i London. Modellen er laget for å komponere sang og musikk i skoleklasser. CRUX Bergfløtt er alene om å bruke denne metodikken i arbeidet med psyisk helse.

Det som skiller metoden fra andre måter å komponere på er at den baserer seg på demokratiske avgjørelser blant deltakerne. De må sammen komme frem til historien, tekstene og musikken. De ansatte har kun har ledet prosessen.

I fase 1 og 2 har det vært en gruppe bestående av tre faste rullerende ansatte, og alle pasienter som har ønsket å delta. Ingen andre ansatte har fått lov til å vite noe om prosjektet, for å hindre dem i å komme med egne ideer og forslag som kunne påvirket pasientene. De ansatte kom inn i prosjektets siste fase, for å være med å vise forestillingen sammen med pasientene.


Oppdatert