Torsdag 31.januar var det boligsamling for ansatte som jobber med boligsosialt arbeid.
Slike boligsamlinger arrangeres jevnlig, som en videreføring av de prosessene som ble startet gjennom prosjektet ”Bo for livet”. - Formålet er først og fremst å ha et forum der man drøfter felles utfordringer på tvers av tiltakene, forteller seksjonssjef Ruth Ingrid Ulstein Bøe. Temaet denne gangen var: "Grensesetting i forhold til rusbruk, i og utenfor bolig". På samlingen var det representanter fra Jarlegården oppfølgingssenter (Steinkjer), Huset oppfølgingssenter (Tromsø), Boligtiltaket Hørløcksveg (Trondheim), Boligtiltaket Folkestadsgate (Hamar) og lavterskeltilbudet Haugveien (Hokksund).
Ulike boligtiltak og ulike erfaringer
Boligtiltakene i Kirkens Sosialtjeneste er til dels ulike. Noen har flere leiligheter samlokalisert, andre har få eller ingen egne leiligheter å tilby. De har likevel mye fokus på oppfølging i bolig. Beboerne er også på noe ulikt sted i sitt forhold til rus. Rammene som presenteres ved innflytting spenner fra lavterskel, uten krav til rusfrihet, til urinprøver. De bemanningsmessige rammene i boligtiltakene er også ulike, fra relativt romslig bemanning til enmannstiltak.
- I boligtiltakene må man ofte balansere mellom hensynet til den enkelte beboer, og tryggheten og utviklingsmulighetene for resten av gruppa i boligtiltaket. Når vi følger opp deltakere i boliger som ikke er våre egne, kan vi også oppleve å bli klemt mellom hensynet til den enkelte og våre etiske forpliktelser overfor utleier, forteller Ruth Ingrid Ulstein Bøe. - Det ble en spennende utveksling av likheter og forskjeller i rutiner og tiltak, på et felt som innebærer mange etisk krevende avveininger. Vi tror at denne typen utveksling er nyttig å fortsette med, sier Ulstein Bøe.