Gå til innholdet

Prosjektet "Vennskap gir styrke" er tildelt 410 000 kroner fra Extrastiftelsen. Det er Hamartiltakene og Barm oppfølgingssenter som står bak det nye prosjektet.

Styrets nestleder Anne-Karin Nygård deler ut blomster til utvalgte prosjekter. Foto: extrastiftelsen.no

- Det ble stor glede på huset her da vi fikk vite om tildelingen, og vi har også fått hyggelige gratulasjoner fra våre lokale samarbeidspartnere, forteller Frode Stensrud. Han er leder for Barm oppfølgingssenter, som er ett av tilbudene til Hamartiltakene. 

To faser
- Det første vi vil gjøre er å etablere en fritidsgruppe med deltagere og frivillige medarbeidere. Gjennom ulike aktiviteter vil vi arbeide for at det bygges trygge relasjoner. Gjennom denne gruppen vil deltagerne informeres og inviteres til å bli med videre i fase 2, forteller Stensrud.

I neste fase blir det gjennomført en interessekartlegging hos deltagerne, og kobler dem med frivillige som deler samme interesser. Målet er at de sammen skal få kontakt med, og inkluderes i, ordinære organiserte lag og foreninger der deres interesse blir ”dyrket.” Det kan være alt fra idrett, musikk, sjakk, friluftsliv, menighet m.m.

Fritiden er en stor utfordring
- Vi vet at fritida er en stor utfordring med mye ensomhet og følelse av å være utenfor ”det gode selskap.” Angsten og skammen er en kraftig brems for å ta initiativ til å bli med i ordinære sammenhenger. Det er viktig i rehabiliteringsfasen at deltageren inntar en rolle som vanlig borger, og utvikler identitet knyttet til det. Han skal slippe å presentere seg som tidligere rusmisbruker el. Man er der i kraft av seg selv og interessen man deler. Vi håper og tror at gode relasjoner med frivillige i fritidsgruppa skal gi nok trygghet til å ville gå ut i det litt utrygge. Det kan igjen føre til nye viktige relasjoner, styrket nettverk, bedre selvfølelse og livskvalitet, legger han til.

Metodikk
Prosjektet bygger i stor grad på metodikken som er utviklet i ”Fritid med bistand.” Anders Midtsundstad har utviklet metodikken, og han vil gjerne være en ressursperson i dette prosjeket. 

Vil du vite mer om tildelingene til Extrastiftelsen?
Ønsker du å lese mer om hvilke 551 prosjekter fra de 121 organisasjoner som til sammen mottok kr. 230 mill? kroner fra Extrastiftelsen? Da kan du gå inn på extrastiftelsen.no

Oppdatert