Gå til innholdet

Tour de Tomtvatnet er et sykkelritt i Levanger som i år ble arrangert for åttende år på rad. Rittet har status som seeding til Birken, og hadde i fjor deltakerrekord med 2.300 sykkelryttere.

Tommy (t.v), Elin og virksomhetsleder Jørn Holmen (bak) i treningsklær gitt av Sparebank 1 og banksjef Gunnar Thorsen.
– Sykkel sjøl? Æ tænkt å seinn herran i stan! humret banksjef Gunnar Thorsen i Sparebank1SMN Steinkjer og peker på virksomhetsleder Jørn Holmen ved Jarlegården oppfølgingssenter, samt senterets brukere Tommy (35) fra Steinkjer og Elin (37) fra Møre til Trønder-Avisa.

Han har dresset opp gjengen med sykkelbekledning fra Sparebank1.

- Sykkelbekledning med bankens logo har vi imidlertid aldri før gitt bort til noen som ikke jobber i banken, så jeg måtte ta noen runder og sjekke om det var greit. Responsen var positiv. Jeg kjenner til Jarlegårdens tilbud og denne gjengen fra før. Tommy, Elin og de andre brukerne forsøker å gjøre en positiv livsendring. Hvis dette kan bidra til at folk tar ansvar for sin egen livssituasjon, er det kjempebra, sier Gunnar Thorsen.

Utrolig mestringsfølelse
– Målet mitt er å fullføre, sier Tommy. Den tidligere kriminelt belastede rusmisbrukeren forsøker med hjelp fra Jørn Holmen og oppfølgingstilbudet på Jarlegården å få orden på livet sitt. Veien fra å være heltidskriminell til å bli en lovlydig borger har vært og er tøff. Trening er et viktig virkemiddel for å få struktur på hverdagen, bedre helse, selvtillit og mestringsfølelse. Da Tommy var yngre, trente han mye og deltok i mange, ulike idretter.

– Slik hadde jeg til en viss grad kontroll på ADHD-symptomene, forteller han. I 16-årsalderen begynte steinkjerbyggen å skeie ut. Mye kunne vært skrevet om tiden etterpå. De siste par årene har han tatt grep for å starte på nytt og prøve å legge fortiden bak seg.

– Jeg har klart å komme meg på toppen av Galdhøpiggen, og i fjor fullførte jeg sykkelrittet Tour de Tomtvatnet. Jeg hadde ikke forestilt med at jeg skulle klare noen av delene. Begge deler ga en helt utrolig mestringsfølelse, forteller 35-åringen.

Spydde på testturen
Tommys og de andre brukerne på Jarlegårdens ferd på tohjulingen under Tour de Tomtvatnet i fjor gikk ikke upåaktet hen.

– Jeg tror mange av oss opplevde å få tilbakemeldinger på at folk så oss på deltakerlista. For mange ble det en positiv overraskelse, sier han.

På testturen rundt Tomtvatnet i fjor, ble han så sliten at han kastet opp på tur opp Rognbakken. På selve rittdagen var det ifølge Jørn Holmen tunge bakker, men lette kropper. Motivasjon underveis var indre drivkraft, støttende lagkamerater og humørfylte tilskuere. I Rognbakken satt det fire personer og heiet fram deltakerne. Da Holmen passerte, sammen med flere av Jarlegårdens brukere, fikk sprekingene passet humoristisk påskrevet: – Dåkk hi værd det sjøl, va meldinga, flirer Holmen.

Mange utfordringer
Ved å delta på ulike idrettsarrangement, får Tommy, Elin og de andre brukerne på Jarlegården viktig trening både fysisk og psykisk.

– Det er sosialt og de stifter nye bekjentskaper. De får vist seg på en annen arena enn det folk kanskje forbinder dem med, og de får vist omverden at de ønsker å legge om livene sine. Å etablere seg i det lokale nettverket er utfordrende, og det er veldig mange barrierer å bryte. «Vanlige folk» kan være både uvitende og skeptiske på grunn av enkeltes bakgrunn. Også brukerne våre kan være usikre. Både på seg selv og hva andre tenker og synes om dem og ting de eventuelt har gjort. Flere av dem har et dårlig selvbilde, sier Jørn Holmen.

– Å bli gjenkjent av folk, snakket til, og til og med føle at man får en ny sjanse er godt, sier Tommy. Jørn Holmen nikker. Som virksomhetsleder på Jarlegården følger den tidligere fotballspilleren i dag opp folk i alle aldre og ulike livssituasjoner. Til oppfølgingssenteret som drives av stiftelsen Kirkens Sosialtjeneste kommer ikke «bare» rusmisbrukere og kriminelle – slik mange tror.

Samarbeider med NAV
– Til oss kommer folk som ønsker en positiv livsendring for seg selv eller andre. Noen av brukerne våre jobber, noen er i arbeidstrening, noen går på skole, noen trener. Sammen med NAV skreddersyr vi et opplegg, både når det gjelder stønad og tiltak, sier Holmen. I 2014 var 76 personer i befatning med oppfølgingssenterets tilbud. I tillegg hadde Jarlegården kontakt med 86 pårørende som var bekymret for sine.

– Forhåpentligvis blir yngre folk plukket opp tidligere enn tilfellet var med meg, sier Tommy. For ham begynte snuoperasjonen med en motivasjonssamtale da han skulle sone en fengselsstraff på seks måneder i juli i 2013.

Får ingenting gratis
Hardt arbeid, tålmodighet og en vilje av stål. Egenskapene Jarlegårdens til enhver tid rundt 20 brukere må benytte seg av for å nå sine mål og egenskapene som kreves for å legge bak seg 47 kilometer på sykkelsetet, er de samme.
– Nå kan du bruke staheten til noe fornuftig sier Jørn henvendt til Tommy.

Slutt-tiden tenker ingen av dem på. – For oss er den største seieren å delta, sier Jørn Holmen.

(Utdrag fra artikkel i Trønder-Avisa v/ Hanne Talsnes Heggdal)
Oppdatert