Gå til innholdet

Under Schizofrenidagene 2017 i Stavanger Forum 6.–10. november fikk de tre hovedpersonene i "Stemmene i hodet" tildelt arrangementets ærespris, sammen med regissør Gunhild Asting.

Benjamin Solvang, regissør Gunhild Asting og Maria Louise Li mottok ærespris sammen med Ruth Andrea som ikke var tilstede da bildet ble tatt.
Av Cecilie Johannessen, Lierposten

Benjamin Solvang (29) fra Tranby er én av tre tidligere pasienter ved Bergfløtt behandlingssenter, som TV-seere ble kjent med gjennom dokumentarserien «Stemmene i hodet» som ble sendt på NRK tidligere i år.

I programserien fikk seerne et unikt innblikk i hvordan det kan være å leve med en psykisk lidelse ved å komme tett på Benjamin, Maria og Ruth Andrea.
Gunhild Asting hadde idé, regi og foto på serien og jobbet med den over en periode på fire år. Det er produksjonsselskapet Medieoperatørene som har produsert serien for NRK.

Videre samarbeid
Under Schizofrenidagene 2017 som ble arrangert 6.–10. november i Stavanger Forum fikk de tre hovedpersonene tildelt arrangementets ærespris, sammen med regissør Gunhild Asting.

– Tusen takk til deg, Gunhild Asting, for denne fantastiske serien som du har skapt, og som du hele veien har passet på at skal være riktig for oss hovedpersonen. Dette er noe jeg har vokst utrolig mye på, skriver Benjamin på sin Facebook-side.

Han takker også for det videre samarbeidet etter at serien var ferdig på tv, hvor de har reist rundt i hele Norge for å prate til helsepersonell, skoleelever og folk flest.

– Jeg gleder meg utrolig mye til videre samarbeid, sier han.

Nær og autentisk

I pressemeldingen til Schizofrenidagene begrunner de tildelingen slik: «Årets prisvinnere har på en nær og autentisk måte, i en ramme av kreative visuelle og auditive virkemidler, bydd på seg selv, og gitt publikum et unikt innblikk i hvordan psykose kan oppleves. Sammen har de gjort et uvurderlig nybrottsarbeid innen folkeopplysning om psykisk helse!

Schizofrenidagenes ærespris tildeles personer eller organisasjoner som har utmerket seg gjennom sitt virke innen psykisk helsefeltet gjennom forskning, behandling, åpenhet, kunnskapsformidling, informasjon og antistigmaarbeid.»

Takknemlig
Serien ble veldig godt mottatt da den ble vist på NRK, og var også nominert til Beste dokumentarserie under Gullruten i mai.
Og det er en takknemlig Benjamin som forklarer at prisen betyr mye. På vegne av alle de fire mottakerne ønsker han å takke Schizofrenidagene og alle andre som var med på å avgjøre at de fikk prisen i år.

– Målet vårt med serien har vært å bidra til større forståelse og mindre stigmatisering rundt alvorlige psykiske lidelser. Det å få en slik pris, med kommentarer om at vi er med og bidrar til nettopp dette, betyr derfor uendelig mye for oss. Det motiverer også stort til videre arbeid og engasjement, sier han til Lierposten.

Og for dem som ikke har fått med seg serien, så er det ikke for sent. Alle episodene er tilgjengelig på NRK nett-TV.
Oppdatert