Gå til innholdet

— Stiftelsen CRUX støtter kravet om oppfølging av barnevernsbarn etter fylte 18 år. Vi ser klart behovet for at ungdommene trenger hjelp også etter at de har fylt 18, sier generalsekretær Helmuth M. Liessem i stiftelsen CRUX.

Det er Landsforeningen for barnevernsbarn (LFB) og Fellesorganisasjonen (FO) som sammen driver kampanjen #takkmamma #takkpappa.

Regjeringen jobber nå med forslag til ny barnevernslov. Målet med LFBs og FOs kampanje er å få lagt inn en tydelig rett til oppfølging fra 18 til og med fylte 25 år. Oppfølgingen må være fleksibel. Det skal være mulig å opprette, gjenopprette eller bytte ettervernstiltak kontinuerlig frem til og med fylte 25 år.

— Stiftelsen CRUX synes kravet er helt på sin plass. Ungdom utenfor barnevernet har som regel foreldre som er til stede i livet selv om man har flyttet hjemmefra. De gir råd og hjelp til daglig, barndomshjemmet er åpent for helge- og feriebesøk, og mor og far stiller opp med praktisk hjelp når det blir behov for det. Mange barnevernsbarn flytter ut av fosterhjem eller institusjon når de fyller 18 og blir alene på en helt annen måte enn mange andre 18-åringer, sier generalsekretær Liessem.

LFB og FO vil overrekke opprop med kravet til statssekretær i Barne- og likestillingsdepartementet, Tom Erlend Skaug, på et frokostmøte 18. september. Der vil også NOVA-forsker Elisabeth Backe-Hansen lansere en helt fersk kunnskapsoppsummering om oppfølging.

Det finnes også  underskriftskampanje på www.opprop.net/takkmamma
Oppdatert