Gå til innholdet

Heine Vihovde Vestvik i Kirkens Sosialtjeneste gir ut to foreldrebøker; "Den lille tilknytningsboken” og ”Den lille foreldretrøsteboka”.
Forfatter Heine Vihovde Vestvik. Foto: Kristin Odland
Vestvik jobber til daglig som fagkonsulent på Fosterhjemsavdelingen ved Solstrand Barnevernsenter. Begge bøkene han har skrevet dreier seg om barn og tilknytning. I tillegg til foreldre, er de også nyttige for fosterforeldre, besteforeldre eller deg som jobber med barn.

- Da jeg begynte å studere temaet tilknytning for 5 år siden, gjorde jeg mange nye oppdagelser angående barn og barns utvikling, selv om jeg da allerede hadde jobbet over 10 år med barn. Jeg husker jeg tenkte at denne kunnskapen om tilknytning, er så viktig, at den bør være tilgjengelig for alle, og ikke bare gjennom fagbøker. Det var da jeg begynte å feste det jeg hadde lest på papiret med egne ord.

Avansert foreldrerolle
-Jeg fikk ideen til trøsteboken for vel ett år siden, da jeg ble spurt av foreldre.no om hvorfor foreldre syter så mye for tiden. Jeg ble usikker på om vi var blitt mer pysete, eller om det rett og slett var vanskeligere nå enn før å oppdra barn. Jeg var da opplært i en tilknytningsterapeutisk modell som heter Trygghetssirkelen” (Circle of Security), og hadde regelmessige foreldregrupper. Uten å finne et sikkert svar, kunne jeg i alle fall konkludere med at foreldrerollen er svært avansert i dag, og at mange opplever mye stress, nedturer og harde tak som foreldre, fortsetter han.

En bok foreldre fortjener
-Jeg fikk derfor lyst til å skrive noe som skulle være bare til foreldrene, som skulle gi trøst og støtte slik at foreldrene fikk nye krefter til å ta takle hva det skulle være av utfordringer som følger med familielivet. Jeg hadde vært far flere år selv også, og kunne bruke egne erfaringer med hva som ofte er de vanskelige situasjonene som oppstår med barn. Resultatet ble da trøsteboken, der jeg prøver å balansere mellom å gi trøst, samtidig med å gi noen råd i samme slengen. Det er en bok jeg mener vi foreldre fortjener, fordi det kan være ganske tøft å være foreldre i dag, sier han videre.

Hvem andre passer bøkene for?
Ikke bare passer bøkene for de som allerede er foreldre. Tilknytningsboken kan også være aktuell for vordende foreldre, de som tenker på å få barn og alle som jobber med barn, for eksempel barnehageansatte eller ansatte på helsestasjoner. Kanskje kan også besteforeldre ha utbytte av trøsteboken, så de kan friske opp minnene fra småbarnstiden, eller for å gi bedre støtte selv til sine barn og barnebarn?

-Jeg er spent på mottakelsen, fordi det er skrevet ganske mye for foreldre tidligere. Men disse er kanskje litt annerledes, de er ganske korte og lettleste. Min målsetting er at bøkene skal være til hjelp for de som leser dem, og blir glad for alle som føler dette, avslutter han.

Ønsker du å bestille bøkene?
Bøkene koster kr. 149,- og kan kjøpes i ulike bokhandlere og hos nettbokhandlere. Du kan også kontakte forlaget Publicabok.no direkte på deres nettbutikk: "Den lille tilknytningsboka" og "Den lille foreldretrøsteboka".

Kort om forfatter Heine Vihovde Vestvik
- Utdannet barnevernspedagog
- Mastergrad i europeisk sosialt arbeid
- Jobbet med familieveiledning i over 10 år.
- Studert temaet tilknytning de siste 5 årene
- Jobbet med tilknytningsterapi for grupper og familier
- Har 3 barn og ett bonusbarn
- Bosatt i Haugesund.
Oppdatert