Gå til innholdet

Crux-gjengen fikk Zontaprisen for sitt mangeårige sosiale engasjement i Stavanger fengsel kvinneavdeling.

Randi Skretting Mydland og de frivillige forbereder Damenes aften i Stavanger fengsel. Foto: Frøydis Bredeli, Dalane Tidenede
- De frivillige er med og bærer håpet, sier Randi Skretting Mydland.

Hun begynte først som besøksvenn i Åna kretsfengsel etter å ha jobbet med rehabilitering av tidligere rusmisbrukere i Nytt Liv-senteret på Heskestad. Røde Kors har visitortjeneste, der innsatte får hver sin besøksvenn. Som visitor var Randi Skretting Mydland på mange kurs, blant annet i kvinneavdelingen i Stavanger fengsel. Det er Rogalands eneste kvinnefengsel, og møtet med de innsatte gjorde inntrykk.

- Kvinnene er en minoritet i fengselet, mennene som er i flertall har nok enda flere tilbud under soning. Jeg tenkte hvis jeg noen gang får mulighet for å gjøre noe for de damene, skal jeg gjøre det.

Full match
Dette var i 2007. I 2012 begynte Randi Skretting Mydland å jobbe i Crux oppfølgningssenter - og hun hadde ikke før begynt da forespørselen kom.

- Jeg fikk med en gang spørsmål om jeg kunne begynne å jobbe inn mot kvinneavdelingen i fengselet. Det var full match med en gang! forteller sokndølen.

Hun husker første gang hun sto der alene med én frivillig og to IKEA-poser. I dag har hun fått med seg hele 17 engasjerte kvinner som jevnlig er i fengselet på besøk. Fra hver sjette uke har fengselet bedt dem øke til å komme hver fjerde uke.

- Det var et skred av frivillige som meldte seg, sier Randi Skretting Mydland.

Og innsatsen har holdt stand nå gjennom seks år. Teamet består av 17 frivillige.

- Alle disse er bare så ivrige. Mange bidrar økonomisk, klesforretningen ViTo bidrar med klær, Elin Støle holder konsert - og frisørsalongen Capelli stiller helt frivillig med frisører som har med seg tenger og stylingutstyr og deler ut goodiebags med hårprodukter til de innsatte.

Miljøterapi
På et tidspunkt opplevde Mydland å få velværeprodukter for 20.000 kroner fra ei som ville hjelpe. Tre ganger i året er ViTo på plass med klær fra forrige sesong. Da er de innsatte ute på fengselscatwalken og prøver klær.

- Vi får tilbakemelding om at dette har gjort noe med hele fengselet, sier Mydland.

- Vi har også med oss utdannede massasjeterapeuter. Vi tenker miljøterapi i alt vi gjør.

Den engasjerte sokndølen forteller at cirka 70 prosent av de innsatte kvinnene har vært seksuelt misbrukt. Det er en utfordring å trene dem opp til å kunne føle seg trygge og for eksempel motta massasje uten at noe forventes tilbake.

- De trenger å kunne skille mellom god og dårlig berøring. Det gjør noe med et menneske å bli tatt på. Vi får tilbakemelding om at de sover bedre etter å ha fått massasje.

Kontakt
Randi Skretting Mydland sier mange har bygget seg opp et panser som et forsvar etter vonde erfaringer. Da er det godt å kunne gjøre noe ufarlig sammen, se på klær og velværeprodukter, og oppleve at den harde fasaden går mer og mer ned, og de innsatte kan slappe av og være seg selv.

De frivillige lager hele avdelingen om til en spa-avdeling med workshop, massasje, hudpleie, frisørsalong, klesstasjon og parfymestasjon. Det er ellers ikke tillatt med parfyme i fengselet. Etter å ha vært der i seks år har Crux fått et rykte om at de gjør noe for de innsatte uten at de må gjøre noe igjen.

- Da tar det ikke lange stunden før de åpner seg og forteller om knuste drømmer og tynnslitte håp. De frivillige er med og bærer håpet, forteller Randi.

De innsatte går fra stasjon til stasjon i løpet av to timer. De pleier å komme og ha spaavdeling hver sjette uke. Men tiltaket er så positivt at fengselet har bedt dem komme hver fjerde uke.

- Jeg er takknemlig for muligheten til å være ansatt ved Crux. Ved bruk av frivillige kan vi ha høy faglighet og samtidig bringe inn det vanlige som de frivillige representerer.

- Vi er veldig glade for å se at flere av de vi har vært i kontakt med har vi fulgt opp i etterkant og de har kommet ut i skole og jobb etter endt soning. Det viktigste for oss er å få en relasjon med dem, slik at vi kan følge dem opp ved Crux eller andre oppfølgningssenter også i etterkant av fengselsoppholdet.

Randi setter lys på tilværelsen
Margreta Nessa har jobbet i Stavanger fengsel i kriminalomsorgen i over førti år. Hun sier kontakten fra Crux er noe av det beste som har kommet inn i Stavanger fengsel.

- Det er det de ser frem til, når Crux kommer. Det er julaften hver gang, sier Nessa til Agder.

- Mange av dem som kommer inn er ikke vant til å bli tatt på, uten at det er baktanker med det. Men så tiner de opp og synes det er fantastisk. Det er den beste medisin de kan få, de har veldig dårlige relasjoner til andre mennesker.

Den mangeårige fengselsbetjenten understreker at kvinneavdelingen er en lukket avdeling som er høysikkerhetsfengsel. Mange sitter i varetekt og kommer inn rett fra gaten. Men også folk som har fått dom sitter inne. Margreta Nessa har hatt ansvar for sikkerhet og miljø i fengselet. Hun roser Randi Skretting Mydlands initiativ.

- Hun er rett og slett et rivjern. Du kan ikke få et bedre rivjern enn henne. Hun setter lys på tilværelsen og ser alle, sier Nessa

Tekst/foto: Ingvill Mydland Egeli, Agder Flekkefjords Tidende
Oppdatert