Gå til innholdet

I fire år har filmskaper Ann Coates fulgt Hannah Petrie, som mye av tiden var pasient på Bergfløtt Behandlingssenter i Lier.

Ann Coats og Hanna Petrie
- Jeg er i tvil om jeg ser det jeg ser, eller om jeg tar på meg det jeg tar på, sier Hannah i dokumentarfilmen; "Hannah - et liv to virkeligheter". Den er rettet mot ungdom, lærere, ungdomsledere og behandlere i helsetjenesten. Hannah er sterkt preget av psykisk sykdom, men blir mot slutten av filmen langt bedre. I dag bor hun i egen leilighet, har jobb og kjæreste.

En film med håp
- Jeg ønsket å lage en dokumentarfilm om hvordan det er å leve med alvorlig psykisk sykdom, og jeg hadde tenkt å følge Hannah ett år i filmen. Men vi visste jo ikke på forhånd hva som ville skje med henne det året, og i psykiatrien kan ting ta lang tid. Jeg fortsatte filmingen, for jeg ville så gjerne se en bedring og at filmen skulle uttrykke et håp, sier filmskaper Ann Coates.

Filmen viser Hannah med sykdom og medisinering. Hun opplever selvmordsforsøk, selvskading og tvangsinnleggelse. Men hun opplever også bedring. I tiden hun tilbringer på Bergfløtt behandlingssenter blir blikket klarere og kroppsholdningen mindre stiv. På behandlingssenteret møter hun andre unge i samme situasjon - og knytter et sterkt vennskap med Ingvild, som også er med i filmen.

En viktig film
- Filmen gir et godt og ”ærlig” bilde av hvordan det er å være ung og få en alvorlig diagnose; om hvordan det er å leve med syns- og hørselshallusinose. Den gir også et godt bilde av at et menneske med schizofrenidiagnose er noe mye mer enn sin diagnose, med familie, venner, interesser, alvor, humor, drømmer og håp, og med en imponerende evne til refleksjon. Den er dermed også et bidrag i anti-stigma arbeidet, sier Ole Petter Jupskås, avdelingsleder ved poliklinikken til Bergfløtt Behandlingssenter. - Det er viktig at det kommer slike filmer som avdramatiserer denne diagnosen, samtidig som alvoret og lidelsen ikke bagatelliseres eller romantiseres, understreker han.

Åpenhet og taushetsplikt
På premieren ble Bergfløtt Behandlingssenter takket fordi de hadde stilt opp og gitt anledning til å filme. - Filmskaperen er klar over at det ikke alltid er like lett å slippe filmfolk og journalister inn i en institusjon. Åpenhet må balanseres opp mot hensynet til skjerming av den enkelte pasient og overholdelse av vår taushetsplikt, sier Jupskås.

Hanna Petrie ga ut boken "Ung jente"
Hanna Petrie fikk diagnosen paranoid schizofreni da hun var 18 år. Men helt fra hun var i 14 års-alderen, har hun opplevd at noe ikke stemte. -Det mest utfordrende har kanskje vært de fire stemmene som har dominert mye av livet mitt, forteller Hannah, som i 2007 ga ut boka "Ung jente", der hun forteller om livet med mye psyksisk smerte og utallige innleggelser.

Les artikkelen om dokumentarfilmen i bladet "Psykisk Helse". 

Filmen er finanisert av: ExtraStiftelsen, Helse og Rehabilitering, Film&Kino, Fylkeslegen i Buskreud og
Coates Productions.

Kilde: Bladet "Psykisk Helse 1/12"
Oppdatert