Gå til innholdet

Da Anders (63) var 11 år gammel, fikk alle søsknene hans god julemat og gaver på juleaften. Men han fikk servert en bolle med vann med en skje av faren sin. Det var julematen hans. Julegaver fikk han heller ikke. Faren kalte han en morder.

Faksimile fra artikkelen i Tempe menighetsblad
Da han var 8 år gammel, druknet bror hans. Han var sammen med Anders på svaberget, skled , falt i sjøen og druknet. Han ble bare 10 år gammel. Faren påstod at Anders dyttet ham ut i vannet. Derfor fortjente han ikke annen mat på juleaften, mente faren.

Denne ulykken har forfulgt Anders hele livet siden. Faren hadde etter dette aldri noe til overs for sønnen. Oppveksten var et mareritt. Da han var 14 år, orket han ikke mer. Han flyttet hjemmefra og bodde på hybel. Men da startet også alkohol-problemene. Faren hans skjenket ham full og førte ham inn i rusproblemene. Søsknene støttet faren, og gjennom hele livet ble morderstemplet på ham stadig dratt fram.

Det førte til et turbulent liv for Anders. Alkoholen ble fluktmuligheten. Men det tok overhånd. Til slutt fikk han hjelp. Nå har han fått vernet bopel gjennom Kirkens Sosialtjeneste. Der fikk han kontakt med Ketil Nevermo, og det har ført til at han nå har lagt rusproblemene.

Det er kun de som selv har hatt et rusproblem som forstår hva det er Ketil-Nevermo
Det sier Ketil Nevermo, daglig leder for Boligtiltaket Hørløcksveg på Charlottenlund. Han har vært primus motor bak foretaket som har tiårsjubileum i år. Det er et tilbud for bostedsløse og består av 8 leiligheter der leietakerne får en stabil og trygg bosituasjon. Virksomheten er en del av Stiftelsen Kirkens Sosialtjeneste som er en ideell diakonal og landsdekkende stiftelse.

- Mange av de som kommer hit har hatt en traumatisk bakgrunn. Det vanlige er at de har hatt en oppvekst preget av omsorgssvikt, forteller Nevermo. Det har ført til flukt mot narkotika og alkohol. Grunnen til at de gjør det, er at de opplever denne rusen som noe godt.

- Men det er stadig kamp for å gjenoppleve den første rusen, forteller han. Det fører til gjentatte forsøk og større avhengighet. Ofte er det vennekretsen som er med på å opprettholde misbruket. De bringer med seg både rusmidler og uro inn i huset. Derfor er vi nøye med å kontrollere hvem som kommer på besøk til boligtiltaket. De kan ofte ha med seg rusmidler som de vil selge.

- Nøkkelord er verdiget og respekt, sier Nevermo. Alle behandles med samme respekt her, uansett hvilken bakgrunn de måtte ha.

(Navn og alder er fiktivt.)

Artikkelen er hentet i sin helhet fra Tempe menighetsblad, Trondheim
Oppdatert