Gå til innholdet

26-27.januar markerte Huset oppfølgingssenter sitt 10 års jubileum med to-dagers deltakerkonferanse og konsert i Ishavskatedralen.

Margret Olin og Pia deltok på 10-års jubileet.
På konferansen delte flere deltakere sine sterke historier om opp og nedturer i livet. Det var ulike historier om ulik barndom, ulike liv, men med noen fellesnevnere. De skildret liv fulle av sorg, brutte relasjoner, destruktiv adferd, fortvilelse og smerte. Like fullt var det historier om håp, ærlighet, om den som alltid var der, om å aldri gi opp men ta en dag av gangen, og være glad for det man har. Om å ikke se bakover men framover, for å kunne gi og bety noe for andre. Alle sa også noe om hva har Huset oppfølgingssenter betydd for dem.

Margreth Olin og ”Engelen” Pia møtte deltakerne
Det var mange som bidro under Deltakerkonferansen. En av dem var filmskaper Margerth Olin, som hadde med seg venninne Pia. Olin var i sin tid kommet langt i å lage en dokumentarfilm om henne, men valgte til slutt å droppe det prosjektet av hensyn til Pia og hennes situasjon. I stedet ble det skrevet om til filmmanus og spillefilmen ”Engelen” ble til. Den er inspirert av historien til Pia, som også har fått være med å bestemme mye av filmens innhold. Det ble en sterk sekvens der deltakerne som kjente seg igjen i Pias historie, fikk stille spørsmål og utveksle erfaringer med henne.

Sterk og ærlig konferanse
- I etterkant av Deltakerkonferansen sitter jeg igjen med en sterk følelse av stolthet over deltakerne, sier virksomhetsleder ved Huset, Dag Sæter. - Signalene fra deltakerne etterpå er entydig positive. De er letter over å ha gjennomført dette, for flere var veldig spent når tiden nærmet seg. De viser stolthet over at det gikk så fint, og er glade for all den positive responser de fikk fra andre på konferansen. En av samarbeidspartnerne våre har sendt mail hvor hun skrev: ”Det var en sterk og ærlig konferanse. Jeg var helt utmattet da jeg gikk hjem, men på samme tid også fylt av energi. Jeg skulle så gjerne ha sagt noen ord til de som var så utrolig tøffe at de delte sine historier med oss som var til stede. Men klumpen i halsen var så stor at jeg kjente at det ville blitt vanskelig.”

Sitater og poeng om Huset oppfølgingssenter sin betydning
* På Huset oppfølgingssenter belønner man seg selv med mestringsopplevelser i stedet for den usunne rusen. Det er flott å se gamle venner i et nytt lys.

* Samhold og felleskap fra andre i samme situasjon, mennesker som forstår. Man lærer å omgås andre i sunne sosiale relasjoner. Huset representerer en trygghet i livet, også i kriser. Der er alltid noen å snakke med hvis man har det tungt.

* Vi blir tatt på alvor og trodd på, og selvtilliten vokser. Foreslår vi aktiviteter så blir det prøvd ut. Huset er viktig ved kriser i livet.Det er alltid noen å snakke med. De ansatte er strålende mennesker som er der uansett!

* Jeg har lært mye ved å være med å bestemme. Det viser at vi kan noe.

* Det er et behov for kvinnefellesskap. Kvinner trenger å knytte bånd, noe det er lite av i rusmiljøet. Kvinnenettverket CORA er et samarbeid mellom Huset oppfølgingssenter, Røde Kors Nettverk, Kirkens Bymisjon Kvinneloftet, RIO og MARBORG kvinnegruppa.

* Støttende nettverk og ærlighet i relasjoner har vært viktig for å komme ut av rusen.

* Vi trenger mangfold av tilbud for folk som har det tøft i livet. Noe passer for forskjellige folk. Mange veier å gå for å komme ut av rusen og ingen har alle svarene! (RIO og MARBORG)
Oppdatert