Gå til innholdet

- De private ideelle organisasjonene har alltid vært en spydspiss i utviklingen av velferdsstaten, sa helseminister Bent Høie da han mandag 29. oktober var på besøk på CRUX Verksgata behandlingssenter i Stavanger.

Helseminister Bent Høie og klinikkleder Gro Tepstad
Klinikkleder Gro Tepstad guidet Høie gjennom bygget, som i Stavanger går under navnet Smørfabrikken. Ministeren fikk også se det flotte kjøkkenet og takterrassen på toppen. Deretter ble det kaffe og vafler med en gjeng pasienter i en av stuene. Praten rundt bordet gikk løst. Helseministeren fikk tilbakemelding fra pasientene på hva som er bra og hva som ikke er fullt så bra med dagens rusbehandling. Samtidig fikk han mulighet til å presentere sine politiske tanker rundt rusfeltet og hva han mener regjeringen har fått til i sin periode.

Deretter var det en kort rusletur til nærmeste hotell og inn i en fullsatt konferansesal der 150 mennesker med ulik knytning til rusbehandlingen i Stavanger var samlet.

Helseministeren trakk fram sin bakgrunn som stavangergutt, da han fortalte at området rundet den gamle Smørfabrikken ble kalt Varmen. Sånn sett hadde pasientene nå flyttet hjem og inn i «varmen».

I helseministerens tale vanket det også mange godord til stiftelsen CRUX som ideell organisasjon. - De private, ideelle organisasjonene er med og bygger grunnmuren i velferdssystemet. De utgjør det tredje hjørne i trekanten, et hjørne som er likestilt og på samme nivå som de to andre hjørnene, sa han.

Han understreket også at de private ideelle har vært spydspiss i utviklingen. – Dere har alltid fylt hull og funnet nye løsninger, sa Høie i sin tale til en fullsatt konferansesal.

Videre utover dagen opplevde deltakerne et variert program. De fikk blant annet en liten konsert med artisten Rita Eriksen, Egon Hagen fra Korus i Svanger fortalte hva som skal til for å bli en god «stayer», rapperen Mikael «Endless» Nyhus fortalte sin sterke historie, med tilhørende musikalske «avbrudd», og relasjonshøvdingen Marco Elsafadi ga tips om hvordan bygge gode relasjoner og komme seg videre i livet.

Oppdatert