Gå til innholdet

- Prosjektet "UT" handler om å kle av seg rollen som tidligere rusmisbruker og ikle seg rollen som skuespiller. Det handler om å gi våre deltakere muligheter, gjennom teater, å komme tilbake til sammfunnet, sier virksomhetsleder Christer Lilienberg.  

 
 
Foto: Tom Riis
CRUX Tilja oppfølgingssenter i Skien startet opp Tiljateateret i 2017, med mål om å motvirke ensomhet. Helsedirektoratet ga økonomisk støtte til det to-årige prosjektet. Teatergruppen har vært videreført det siste halvåret på egne midler. Kulturrådets midler gjelder for 2020. 
 
- Skuespiller Sylvia Salvesen har vært en stor hjelp og støtte som Tiljateaterets instruktør. Hun er pensjonist, og nå har vi innledet et samarbeid med Grenland friteater. Da vi så denne muligheten to dager før fristen til Kulturrådet, hev vi oss rundt. Vi skrev en intensjonsavtale med Grenland friteater og sendte søknaden som skal dekke husleie og veiledning inn i teatergruppa, forteller Lilienberg. 

Det er nå klart at det er Geddy Aniksdal og Lars Vik som blir veilederne for Tiljateateret. Lillienberg ser på dette som innledningen til et langvarig samarbeid med Grenland friteater og tror at det vil høyne nivået i Tiljateateret.

Hva er planene til Tiljateateret fremover?
- Vi skal delta på teaterfestivalen «Vinterscene» i februar, Porsgrunn internasjonal teaterfestival i juni og til høsten ønsker vi å sette opp egne teateroppsetninger. Alle som vil, av våre deltakere, kan være med. Her er det ingen audition. Det er en utfordring for noen og enhver å eksponere seg på en teaterscene. Å ha stabilitet i gruppa, få den enkelte til å ta ansvar og ikke la nervøsitet ta overhånd, er noe veilederne jobber godt med. Men skulle noen få kalde føtter har vi en back-up for det, sier Christer Lilienberg.

Han understreker målet og håpet om at noen av deres deltakere også fortsetter i Grenland friteater, uavhengig av CRUX Tilja.

- Vi har deltakere som har vært hos oss i mange år. Vi ønsker også "å dytte" dem videre ut i samfunnet. Vi vil bidra til at de står tygt på egne ben og bruker sin stemme, sier Lilienberg.

Oppdatert